Вухатий їжак

Цей представник був відкритий в 1770 російським мандрівником Самуїлом Готліб Гмеліном. Належить до роду вухатих їжаків сімейства їжакових. Щодо нечисленного представника, який знаходиться у Червоній книзі деяких країн.

Вухатий їжак досить невеликий представник їжаків з довжиною тіла від 12 до 27 сантиметрів і хвостом до 2 сантиметрів. Вага цих їжаків коливається близько від 200 до 500 грамів. На голові вони розташовані великі вушка з довжиною до 5 сантиметрів. Морда витягнута сірувато-чорного кольору. На лобі є невелика смуга без шерсті. Сам вовняний покрив чорно-сірого чи коричнево-світлого відтінку. На спинці розташовуються короткі та гострі голки з поздовжніми валиками. Самі голки можуть бути як світлого, і темного відтінку. Тіло округле з довгими кінцівками та коротким хвостиком.

Статевий диморфізм у вухатих їжаків виражений дуже слабко, самки практично немає зовнішніх відмінностей від самців.

Поширився вухатий їжак у багатьох країнах південного сходу Європи, Азії та Північної Африки. Багато видів живуть у пустелях і степах Казахстану. У російських широтах він зустрічається біля Поволзьких степів, Туви і заходу Сибіру. Невелика частина цих тварин розташувалася в Україні. Як довкілля вибирають сухі глинисті або піщані землі.

вухатий їжак у пустелі

Більшість раціону вухатих їжаків складається з різних невеликих комах . Їх можна зустріти за поїданням різних різновидів жуків, дощових хробаків та личинок комах. У степових регіонах знаходять собі їжу у вигляді ящірок , жаб , гризунів та пташенят. Можуть харчуватися плодами фруктів, ягодами та насінням рослин. Вухати їжаки мають імунітет до багатьох видів отрут, тому в їх їжі можуть бути присутні отруйні змії і жуки-маєки, які виробляють небезпечну отруту під назвою кантаридин.

Вухасті їжачки можуть проживати досить тривалий час без їжі та рідини. Дослідження кажуть, що у такому стані вони здатні перебувати до 10 тижнів.

чим харчується вухатий їжак

Примітний вухатий їжачок своєю здатністю до швидкого бігу, в порівнянні з іншими видами їжаків. У разі появи хижака їжак підгинає голову і видає звуки шипіння. Також здатний вколоти супротивника своїми голками.

Період розмноження може змінюватись в залежності від кліматичних умов. Наприклад, мешканці південних країн починають період у липні, а мешканці холодних регіонів – у квітні. Після парування самка виганяє самця і починає активно шукати чи будувати нору для свого майбутнього потомства. Вагітність триває близько 45 днів. Народжуються, як правило, від 4 до 7 беззахисних їжаків. Дитинчата не мають голчастого та вовняного покриву, зору та слуху. Проте в області спини можна помітити невелику борозенку з невеликими точками зачатками голок. За тиждень малі їжачки вчаться повзати. Через 14 днів знаходять слух і зору, а також можуть виходити зі своїх нір, щоб погрітися на сонці.

Перші 2 місяці вухаті їжачки харчуються молоком матері. Через півтора місяці стають майже повністю самостійними. Половозрілі самки стають у рік життя, а самці – у два роки. В умовах природи тривалість їхнього життя варіюється від 3 до 6 років.

розмноження вухатих їжаків

Період активності вухатих їжаків посідає нічний час доби. За ніч вони можуть пройти близько 9 км. У денний час воліють відпочивати чи спати у своїх норках. Як правило, ховаються вони у спеціально викопаних у землі норах, під корінням дерев, камінням чи кущами. Нори вухатих їжаків можуть досягати 150 сантиметрів завглибшки. Найчастіше вони вважають за краще заселяти вже сконструйовані нори піщанок, лисиць та інших видів ссавців .

Головними ворогами цих їжаків виступають такі тварини, як хижі птахи , борсуки, лисиці та вовки . На тілі вухатих їжаків паразитують іксодові кліщі, які є збудниками та переносниками захворювання на піроплазмоз, небезпечний для домашніх тварин.

поведінка вухатого їжака

З початку осені вухаті їжаки починають активно харчуватися, що нагромадити достатню кількість жиру для сплячки. Сама сплячка починається з листопада до квітня. За цей час вухати їжачки можуть кілька разів прокидатися і навіть шукати собі харчування. Цей період характерний тільки для тих їжаків, які мешкають у холодних регіонах. Південні вухасті їжаки можуть впадати в сплячки тільки якщо відсутня достатня кількість їжі.

  1. Примітно те, що вухаті їжаки є хорошими санітарами сільськогосподарських угідь, оскільки вони харчуються безліччю комах, що паразитують, і гризунів. Особливо, якщо вони живуть поруч із людськими поселеннями.
  2. Вид вухатих їжаків значиться в Червоній книзі України у списках тварин, які потребують охорони. Багато видів цих їжаків штучно розлучаються у багатьох заповідниках . Важливою причиною скорочення їх чисельності полягає у знищенні їхнього природного ареалу проживання – сухих степів .
  3. Вважається, що ці звірята населяли нашу планету ще кілька мільйонів років тому, а їхній вигляд зберігся первозданним і досі.
  4. Завдяки своєму швидкому бігу, хижаки можуть не наздогнати цього невеликого спритного їжачка.
  5. У період розмноження самці здатні видавати звуки, схожі на співи.
  6. Вухасті їжаки дуже стійкі до серйозних перепадів температури.