Культурні та дикорослі рослини

Рослини є одними з найпоширеніших живих організмів Землі. Вони населяють більшість довкілля, від посушливих пустель і високих гір до морських і прісноводних водойм. У далекому минулому, коли люди освоїли землеробство, світ рослин став поділятися на дві групи: дикорослі та культурні рослини.

У чому відмінність культурних рослин від дикорослих?

Як ми вже писали раніше, всі рослини на Землі умовно можна поділити на дикорослі та культурні. А тепер давайте дізнаємося, які відмінності між ними та чому рослини поділяють ці дві групи.

Дикорослі рослини

Фото лісової галявини – приклад дикорослих рослин
Фото лісової галявини – приклад дикорослих рослин

До дикорослих рослин відносяться всі трави, чагарники та дерева, які ростуть без допомоги чи втручання людей. Вони не були спеціально посаджені руками людини. Дикорослі рослини використовують для зростання природні ресурси свого місця проживання, і здатні адаптуватися до найсуворіших умов навколишнього середовища.

Багато дрібніших диких рослин часто сприймаються як бур’яни, і хтось одного разу сказав, що бур’яни – це квіти, які ростуть не в тому місці! Огородники та садівники воліють, щоб на їх клумбах не було бур’янів, що пригнічують зростання культурних рослин. Хоча дикорослі рослини можна знайти будь-де, навіть у найдоглянутіших садах, зазвичай до них відноситься флора більш диких місць, таких як степи, ліси, водно-болотні угіддя, пагорби, гірські та прибережні райони.

Дикі рослини є частиною біорізноманіття природи. Вони дають їжу та притулок, необхідне підтримки багатої і здорової різноманітності комах, птахів і тварин. Деякі тварини харчуються лише певними рослинами, тому втрата навіть одного виду може призвести до зникнення цих тварин!

Культурні рослини

Фото злакового поля – приклад культурних рослин
Фото злакового поля – приклад культурних рослин

До культурних рослин відносяться всі рослини, які вирощуються людьми для одержання продуктів харчування, сільськогосподарських кормів, лікарських препаратів, промислової та іншої сировини, а також інших цілей, що задовольняють людські потреби. Усі культурні рослини є нащадками дикорослих видів. Внаслідок селекції люди змогли підвищити їхню врожайність і пристосувати до зростання в незвичних для них умовах – на новій території чи іншому кліматі.

Культурні рослини поділяють такі групи:

  • Декоративні (троянди, нарциси, гладіолуси, кактуси, каланхое тощо) – використовуються для облагородження садових, присадибних, паркових та інших територій у населених пунктах, а також житлових чи робочих приміщень;
  • Зернові та хлібні злаки (гречка, жито, пшениця, ячмінь, овес, рис тощо) – найбільш цінна категорія культурних рослин, що забезпечує людство продуктами харчування, а також сировиною для промислової та кормами для сільськогосподарської галузей економіки;
  • Бобові (горох, сочевиця, нут, квасоля, соя, арахіс, люцерна, віка тощо) – всі види бобових, що обробляють людиною для харчових, технічних та кормових цілей;
  • Крохмалоносні (батат, картопля, маніок, ямс тощо) – сільськогосподарські культури, які є сировиною для виготовлення крохмалю або продуктів харчування з високою концентрацією крохмалю;
  • Цукрові (цукрові буряки, цукрова тростина, цукрова пальма, топінамбур тощо) – рослини, що містять у своїх у стеблах, бульбах або плодах велику кількість сахарози або глюкози;
  • Олійні (соняшник, ріпак, олива, кунжут, льон тощо) – рослини, з насіння або плодів яких у процесі пресування одержують рослинні олії;
  • Волокнисті (льон, коноплі, бавовна тощо) – культурні рослини, що виробляються для отримання волокон, з яких виготовляють папір, тканину, мотузку та інші вироби;
  • Баштанні (кавун, гарбуз, диня, кабачок і т.п.) – сільськогосподарські рослини з сімейства гарбузові, що використовуються в харчових, кормових, а також медичних цілях.
  • Овочеві (томати, огірки, морква, капуста, редис, петрушка, кріп, селера тощо) – трав’янисті культури, які вирощуються для одержання плодів, коренеплодів, цибулин, качанів та зелені;
  • Плодові (виноград, яблуко, черешня, абрикос, персик, манго, апельсин, папайя і т.п.) – культурні рослини, що вирощуються для одержання плодів, ягід та горіхів;
  • Стимулюючі (чай, кава, какао і т.п.) – рослинні культури, що виробляються для виготовлення харчових продуктів або ліків, що надають стимулюючий (підбадьорливий) вплив на нервову систему людини.

У чому відмінності дикорослих та культурних рослин?

Роблячи висновок із вищеописаного, ставати зрозуміло, що різниця між цими двома групами полягає в наступному:

  • Дикорослі рослини:
    • не посаджені людьми;
    • зростають самостійно;
    • добре пристосовуються до різних умов довкілля;
    • можуть завдавати шкоди культурним рослинам (бур’яни).
  • Культурні рослини:
    • посаджені людьми;
    • отримують догляд (полив, добрива, боротьба зі шкідниками та бур’янами);
    • найчастіше штучно змінені внаслідок селекції;
    • використовуються людиною для харчових, кормових, медичних, промислових та інших цілей;
    • немає природного ареалу.

Як, чому і коли виникли культурні рослини?

Дика пшениця
Дика пшениця – Однозернянка араратська (Triticum araraticum) .

Люди вирощують рослини та практикують сільське господарство понад 10 000 років. Деякі види поступово адаптувалися до потреб людей та окультурилися.

Культурні рослини, як правило, є нащадками дикорослих, які були їстівними та становили цінність для первісних людей. Зародження сільського господарства сталося, коли мисливці та збирачі знайшли корисні рослини в одному місці та захотіли вирощувати їх в іншому, у разі міграції. Вони збирали насіння або живці, щоб спробувати виростити їх самостійно.

Перші землероби також помітили, деякі рослини можуть витіснити інші корисні види, які вони вирощували, тому почали їх прополивать. Рослини, які ми сьогодні вирощуємо, можуть бути результатом тисяч років вдалих знахідок та експериментів чи міжкультурного обміну. Багато рослин, що використовуються в сільському господарстві, були навмисно змінені людиною (окультурені), щоб добитися від них кращої врожайності, смаку та поживної цінності.

Роль культурних рослин у житті людини

Культурні та дикорослі рослини

Коли рослини стали культурними, вони втратили адаптаційні властивості, які дозволяли їм пристосовуватися до умов дикого довкілля. Натомість за допомогою людей вони розвинули інші якості. Культурні рослини зробили величезний внесок у те, щоб люди почали жити в постійних поселеннях, забезпечуючи їжею, одягом та ліками все більшу чисельність населення та розвивати мистецтво, ремесло та технічні навички.

Значення культурних рослин у житті сучасного суспільства важко переоцінити. Вони відіграють важливу роль у більшості галузей економіки, від сільського господарства та промисловості до громадського харчування, охорони здоров’я, науки, торгівлі тощо. Культурні рослини забезпечують нас продуктами харчування, сировиною для виготовлення одягу, ліків, кормів для тварин, а також служать для рекреаційних чи естетичних цілей (декоративні рослини).