Дикий лісовий кіт

Йтиметься про ссавця, представника сімейства Котячих , дикого лісового кота . Ще його називають європейським диким котом . Кожен знайомий з його родичами домашніми котами, які є вихованцями та ведуть досить мирний спосіб життя.

Зовнішній вигляд дикого кота

Лесной кот

На вигляд європейський кіт дуже схожий на звичайну домашню кішку сірого забарвлення. Тільки хвіст коротший і дуже пишний. На кінчиках вух, які мають трикутну форму, немає пензликів, як у рисі. Довжина вовни у диких котів середня і линяють вони двічі на рік.

Особливістю фарбування є наявність чорних смужок. Вони розташовуються по хребту, на лицьовій частині голови, на хвості, але в боках і лапах може бути вигляді плям. Самці котів у довжину можуть сягати 90 см, а самки 75 см.

Go-IT UA

Середовище проживання дикого кота

Популяризація європейського дикого кота поширилася на Західну та Східну Європу, південний захід України, Малу Азію та Кавказ.
Дикий кіт займає свою територію площею близько 2-3 км, а горах ця цифра сягає десятків кілометрів. Для того щоб зайняти своє місце на території з гарним видобутком дикий лісовий кіт бере участь у боротьбі з іншими представниками виду.

Отже, встановлюється ієрархія.

Чим харчується дикий кіт

Видобуток їжі у лісових котів здійснюється через полювання. Вони є хижаками і полюють дрібних тварин (зайці, кролики, куниці, горностаї, тхори, птахи тощо. буд.).

Go-IT UA

Дикий кіт віддає перевагу особливо тим птахам, які гніздяться землі. Але бувають випадки, коли він може видобути і дитинча козулі чи оленя. Це відбувається досить рідко і те, тому що звір ослаблений або не може швидко пересуватися. Рухи на полюванні у цих тварин дуже спритні та швидкі.

Найпростішим видобутком є ​​дрібні гризуни, яких кіт може спіймати кілька десятків за ніч. Якщо місце полювання дикого кота біля водоймища, то часто їх здобиччю стають ондатри, водяні полівки, нутрії, качки, лиски погониші тощо. Також він може ловити рибу та раків.
Найпродуктивніше полювання диких котів відбувається на заході сонця і світанку. Вночі кіт влаштовується у своєму ночівлі на кілька годин. Мокрий погоді коти дуже не люблять, і якщо вночі дощ, кіт на полювання не вийде.

Вороги дикого лісового кота

У лісових котів є вороги, яких тварина тримається подалі. До них відносяться лисиця, вовк, шакал, рись, куниця. Але коти відрізняються спритністю та вмінням пересуватися по деревах, тому зловити дикого кота досить складно. Також слід зазначити, що плаває цей кіт дуже добре, хоча користується цим рідко, навіть коли йому загрожує небезпека. Він досить швидко пересувається в заростях, так як може легко перестрибувати з гілки на гілку. Стрибок кота може сягати 3 метрів.

Go-IT UA

Як полює дикий лісовий кіт

Полює диким котам допомагає гарний зір та слух. Їхні вуха вловлюють навіть ультразвукові хвилі, які видають дрібні гризуни. Це дозволяє коту вхопити видобуток, навіть якщо його не видно. А нюх у нього розвинений набагато гірше.

Дикий кіт воліє висиджувати в засідці, іноді це може тривати кілька годин. Також часто він вичікує свою жертву біля її нори.

дикий лісовий кіт червона книга

Розмноження дикого кота

Ці тварини воліють влаштовувати притулки і ночівлі в занедбаних норах лисиць і борсуків, у дуплах дерев (але не на великій висоті), у порожнечі стовбура дерева, що впало, а в гірській місцевості – це ущелини і розколи. Як правило, дупло чи нору вибирає самка для розмноження. У теплу пору року дикі коти часто змінюють місце свого лігва, а взимку, як правило, через сніг надовго залишаються в одному. Також взимку вони все ближче підбираються до поселень людей через нестачу їжі, полюючи на свійську птицю.

Go-IT UA

Лише у період спарювання дикі коти поєднуються. По суті ці тварини одинаки. Коли самки готові до спарювання, то залучають самців завдяки запаху, яким вони мітять територію. Між самцями в цей період відбувається боротьба та відчайдушні бійки. Кіт, що доказав свою силу, спарюється із самкою. Самки облаштовують свій притулок перед пологами, що відбуваються у квітні чи травні. Кількість кошенят може бути від 3 до 6.

життя дикого лісового кота

Самка годує малюків молоком близько 4 місяців. Але вже в 1.5 місяці кошенята починають виходити з лігва та освоювати доросле життя, починають, їсти м’ясо. У 5 місяців вони вже самостійні мисливці.

У зменшенні чисельності європейських котів винні люди та результат їх діяльності, а саме вирубування старих листяних лісів, а також дії браконьєрів. 

Go-IT UA