Дятел великий строкатий (або строкатий дятел) – фото і опис птиці, чим харчується, цікаві факти

Тварини червоної книги УкраїниLeave a Comment on Дятел великий строкатий (або строкатий дятел) – фото і опис птиці, чим харчується, цікаві факти

Дятел великий строкатий (або строкатий дятел) – фото і опис птиці, чим харчується, цікаві факти

фото великого строкатого дятла

Великий строкатий дятел (звичайний дятел, строкатий дятел) за своїми габаритами трохи нагадує дрозда. Довжина великого строкатого дятла варіюється від 22 до 27 сантиметрів, а вага може коливатися в районі від 60 до 100 грамів. Примітний даний представник своїм характерним забарвленням, в якому переважають білі і чорні кольори в поєднанні з яскраво-червоними смугами на подхвостье. Всі підвиди великого строкатого дятла наділені строкатим забарвленням.

На передній частині голови, в області спини оперення переважно чорне з синюватим відливом. Область чола, черева і плечей відрізняється білим кольором з бурим відтінком. Махові пера на крилах чорного кольору з невеликими білими цятками. Статевий диморфізм полягає в забарвленні оперення: у самців на потилиці розташоване червона пляма, а у самок воно чорне.

У дятлів відмінні жорсткі і загострені пір’я, які дозволяють їм добре літати. Однак більшість з них вважають за краще лазити по деревах.

Територія поширення великого строкатого дятла простягається практично у всій Палеарктиці. Деякі популяції зустрічаються в Європі, Африці і на південному ареалі Балкан. Зустрічаються ці птахи і на деяких островах Середземномор’я і Скандинавії. На території України, великих строкатих дятлів можна зустріти в районі степової зони.

В якості середовища проживання ці представники вважають за краще заселяти невеликі острівці з багатою рослинністю, а також парки і сади. Самі по собі великі строкаті дятли легко пристосовані до будь-якого типу біотопу. Мешканці Північної Африки заселили кедровники, оливкові гаї і різні змішані лісові масиви . У Польщі великих строкатих дятлів зустрічають в дубових і вільхових гаях і на території деяких парків, багатих старими деревами.

В якості основної їжі великі строкаті дятли воліють різних комах і личинок. Личинок ці птахи дістають за допомогою свого гострого дзьоба, роблячи невеликі дірки в корі дерева. Протягом усього року в якості їжі можуть віддавати перевагу різним ягодам, насінні і горіхах. Як правило, в зимовий період вони вибирають рослинну їжу, оскільки шукати личинок і інших комах в цей період є проблематичним. Для того, щоб справлятися з щільною оболонкою горіха, великі строкаті дятли утворюють свого роду «ковадла» в тріснутий корі, куди поміщають горіх або жолудь. На ареалі проживання дятлів можуть перебувати більше 50 таких «наковален». Також ці птахи можуть харчуватися насінням і горіхами ліщини, граба та мигдалю.

Харчування строкатих дятлів

Більшість представників популяції великих строкатих дятлів є моногамними особинами. Період шлюбної активності триває до березня, а вже в середині травня пари повністю сформовані. Потім починається активний пошук дупла для облаштування гнізда. Як правило, великі строкаті дятли вибирають дупла на висоті до 8 метрів. Період відкладання яєць починається в кінці квітня. У сформований гніздо самка відкладає від 4 до 8 білих блискучих яєць.

Інкубаційний період триває протягом 12 днів, після чого на світ з’являються маленькі і безпорадні пташенята. Вже до 10 дня життя дитинчата починають дертися. Самка і самець займаються пошуком їжі для себе і свого потомства.

Період гніздування пташенят триває більше трьох тижнів. Потім вже зміцнілі великі строкаті дятли починають вчитися літати. Частина дитинчат рухаються за самкою, а друга частина – за батьком. Навчившись літати, пташенята вважаються готовими до самостійного життя.

Здебільшого, великий строкатий дятел вважається осілого птахом, яка досить рідко відлітає на відстані, що перевищують 15 кілометрів від території гніздування. Винятком є ​​дятли, заселили сибірські і скандинавські лісу. Вони можуть кочувати на порівняно великі відстані в пошуках шишок.

Великі строкаті дятли вважаються досить гучними птахами. Деякі особини можуть жити поруч з людськими будинками. Такі птахи воліють самотнє життя. Осілі особини мають особисту територію. Якщо на території великого строкатого дятла з’являється чужак, це нерідко може привести до сутички між птахами. Такі ситуації поширені в період їх розмноження.

Вам може сподобатись:  Тюлень - фото і види сімейства, відео і картинки тварини, як виглядає і де мешкає

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back To Top