Злакові рослини (злаки) або тонконогі – приклади сімейства з фото і назвами, ознаки, склад і види

Природні ресурси України і СвітуLeave a Comment on Злакові рослини (злаки) або тонконогі – приклади сімейства з фото і назвами, ознаки, склад і види

Злакові рослини (злаки) або тонконогі – приклади сімейства з фото і назвами, ознаки, склад і види

Сімейство злакових, або Тонконогі, можна сміливо віднести до найчисленнішим з відомих сімейств. У нього входить безліч затребуваних в сільськогосподарському виробництві культур, без яких багато хто просто не уявляють життя: це пшениця, рис, кукурудза, цукровий очерет, бамбук і багато інших широко поширених рослин.

Злакові поширені на всіх без винятку континентах – і навіть на Антарктиді не так давно були виявлені злакові (тонконіг звичайний). Ну а в саванах і степових зонах саме злакові є переважної основою всієї фітомаси. Всього ж в це сімейство входить близько шести тисяч видів.

Все сімейство злакових можна віднести до великого класу однодольних . І серед цього сімейства є і трав’янисті , і чагарники, і дерева: як однорічні, так і багаторічні рослини.

фото злакових

Серед величезної кількості всіх злакових не знайти ні епіфітів, ні сапрофитов. Немає серед них і паразитів. Різноманітність злакових можна розділити по їх будові на:

  • дерновидні;
  • столоноутворюючі;
  • довгокореневищні .

Ці групи, в свою чергу, розподіляються на підгрупи, які розрізняються між собою різними деталями будови пагонів (як його надземних частин, так і підземних).

Наприклад, велика група злакових – дерновидні – прийнято розділяти в залежності від процесу відновлення пагонів на рихлодерновинні і щільнодерновинні підгрупи.

Зазвичай пагони у цих рослин як генеративні, так і вегетативні, з черговими пластинами вузьких листя, розташованими в два ряди і забезпеченими паралельними жилками.

До зернових злакових рослин зазвичай відносять самі звичні майже кожному рослини:

  1. Пшениця – трав’яниста рослина, яку можна назвати провідною зерновою культурою на більшості територій планети;
  2. Жито – посівна або культурна – це трав’яниста рослина, що об’єднує більше ніж чотири десятки різновидів;
  3. Кукурудза, єдиний представник свого роду, який включає чотири дикорослих види кукурудзи, цукрову – і три їх підвиду;
  4. Рис – круп’яна культура сімейства злаків, досить вимоглива до умов зростання, але надзвичайно поширена в країнах Азії.

Пшениця

жито

Кукурудза

Рис

Овес

Ячмінь

Просо

Серед декоративних злакових можна виділити:

  • Бамбук, рід якого багатий 130 видами рослин, що ростуть в тропіках Азії, Африки, Америки та Австралії;
  • Очерет – трав’янисті рослини , що ростуть в болотистій місцевості майже на всіх континентах.

Амарант – популярна культура, що отримала назву оксамитник, лисий хвіст, аксамитник.

Бамбук

bambuk

очерет

saharniy-trostnik

Мискантус

Вам може сподобатись:  Великий Бар'єрний риф

Амарант

ковила

Канарійник

До засмічених злакових зазвичай відносять:

  • пирій;
  • просо;
  • гума;
  • плевел багатобарвний;
  • тонконіг

повзучий пирій

Просо куряче

житній вогник

Гума

тонконіг однорічний

Крім звичних і добре знайомих усім культурних рослин, у родини злакових є і бур’яни, які приносять шкоди сільському господарству, і багаторічні трави – абсолютно нешкідливі. До трав’яних рослин родини злакових відносять:

  • перловка;
  • ковила;
  • колосняк.

Трясунка

Перловник

ковила

Ковіль

Колосняк

Молінія

Злакові рослини відрізняються різноманітними життєвими формами – тут і чагарники з напівчагарниками, і дерева, і трави (і багаторічні та однорічні). В цілому все хлібні злаки мають загальні біологічні особливості як в кореневій системі, так і в інших моментах.

Наприклад, більшість з них відрізняється мочковатою кореневою системою, яка володіє і первинними, і вторинними корінням. Злакові суцвіття – це волоті або колосся, кисті або качани. Плоди злаків – це псевдомонокарпії, або, простіше кажучи, зернівки, особливістю яких є прилеглий до насіння околоплодник плівчатої ​​форми, іноді навіть зростаються зі спермодермою.

ознаки злакових

Вирощування злакових теж вимагає обережності: тут потрібно дотримуватися термінів посіву і порядок сівозміни. Слід враховувати, що озимі злаки досягають стиглості до закінчення літа, намагаючись укластися до настання заморозків. І що б почати рости, таким видам зернових потрібно якраз низька температура – починаючи від 0С градусів. А ярові сорти, навпаки, розвиваються при досить високих температурах – від 10 до 20 градусів, і сіяти їх потрібно теплою весною. Озимі сорти при цьому є більш продуктивними – адже у них краще виходить використовувати всі ресурсні можливості землі: і елементи живлення, і запаси вологи.

Час посіву озимих – після ранніх культур ( бобових , наприклад), а ось ярі висівають відразу за просапними культурами і травами.

Добриво для злаків вносяться зазвичай восени – так, при посіві в ряди культури вносять гранули добрив (азотних і фосфорних). Таку ж підгодівлю здійснюють і навесні.

Суцвіття злакових складаються з великої кількості елементарних колоскових суцвіть, і зазвичай виділяють кілька їх видів:

  • Колосовидні;
  • гроновидні;
  • волотисті;
  • Початки.
Вам може сподобатись:  Морські птахи - назви і фото, види сімейства. Нелітаючі і літаючі морські птахи

Квіти у злаків зазвичай дрібні і блідо пофарбовані: в їх склад, як правило, входять три тичинки, плідників разом з укороченим стовпчиком і пара перистих рилець. Плід майже всіх злаків – це зерновка, тобто насіння, що щільно зрослося з тонкою оболонкою.

будова злакових

У свою чергу, пагони більшості з злакових культур можна розділити на вегетативні та генеративні – при цьому кожен з таких втеч спокійно може ставитися і до багаторічного рослині, і до однорічних.

Зазвичай у злакових відсутній механізм вторинного потовщення в зоні стебла, а система розгалуження організована в зоні кущіння, або на пряму пов’язана з областю суцвіття.

Стебла злакових можна віднести до циліндричних. Всі вони в своїй масі членисті, а в міжвузлах зазвичай порожнисті, як соломини. З цього правила є і виключення – кілька видів і сімейств (наприклад, бамбукові, кукурудза і тростина).

Суцвіття злакових зазвичай складаються з декількох елементарних частин, колосків, в яких, як правило, знаходиться кілька квіток – вітро-і самозапильних. У типових випадках такі квітки мають кілька квіткових лусочок – верхню і нижню. При цьому серединна жилка луски формує гостре ребро, яке отримало характерну назву «кіль». Верхня луска утворює кілька таких кілів, які, швидше за все, утворюється саме від зрощення декількох лусочок. Всередині основних лусочок квітки знаходяться три маленькі полікули – їх прийнято вважати елементами, що відносяться до внутрішнього кола оцвітини.

Подібна структура дає всі підстави відносити оцвітину злакових до тричленних, або тривимірних. Зазвичай в кожній квітці три тичинки, а при зав’язі утворюється кілька перистих рилець.

значення злакових

Значення всіх злакових складно недооцінити, адже більшість з них становлять основний харчовий раціон людства по всій Землі. Хліб, каші та інші страви зі злакових роблять уже кілька тисяч років.

Хоча не всі злакові були оцінені по гідності з самого початку – так, тонконогим не завжди приділяли належну увагу. Рівно до того моменту, як людство не винайшло спосіб перемелювати плоди цих рослин в борошно. А з борошна вже стали робити тісто, яке стало коржиками і іншими видами хліба.

Однак злакові – це не тільки основа харчового раціону. Вони мають і медичним значенням, тому що в їх склад входить величезна кількість корисних речовин.

Сімейство злакових різноманітно і дуже численне – вони налічують понад 750 пологів. Зазвичай рослини цього виду прийнято відносити до класу однодольних . Величезна кількість злакових володіють незамінними плюсами – не тільки в харчовій сфері, і наприклад, як декоративні культури , які активно використовуються в ландшафтному дизайні.

Злакові мешкають на всіх континентах в якості трав і дерев, а їх плоди містять величезну кількість корисних речовин, ефірних масел, протеїнів тощо. Крім цього, саме злакові – важливий елемент кормової і харчової культури.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back To Top