Водні маси

Водні маси – це великі обсяги води, що утворюються в певних частинах океану і відрізняються один від одного температурою, солоністю, щільністю, прозорістю, кількістю кисню та іншими властивостями. На відміну від повітряних мас , у них велике значення має вертикальна зональність . 

Водная масса — Википедия

Види водних мас

Залежно від глибини розрізняють:

Поверхневі водні маси . Вони формуються під впливом атмосферних процесів і припливу прісних вод з материка до глибини 200-250 м. Тут часто змінюються температура води , солоність, утворюються хвилі , а горизонтальне їх перенесення у вигляді океанічних течій значно сильніше за перенесення глибинного. У поверхневих водах найбільший вміст планктону та риби;

Проміжні водні маси . Вони мають нижню межу в межах 500-1000 м. У тропічних широтах проміжні водні маси формуються в умовах підвищеного випаровування та постійного підвищення солоності . Саме цим пояснюється той факт, що проміжні води зустрічаються між 20° та 60° у Північній та Південній півкулі;

Глибинні водні маси . Вони формуються в результаті перемішування поверхневих та проміжних, полярних та тропічних водних мас. Їхня нижня межа 1200-5000 м. Вертикально ці водні маси рухаються вкрай повільно, а горизонтально вони рухаються зі швидкістю 0,2-0,8 см/с (28 м/год);

Придонні водні маси . Вони займають зону Світового океану нижче 5000 м і мають постійну солоність, дуже велику щільність, а їх горизонтальне переміщення повільніше, ніж вертикальне.

Типи водних мас

Залежно від походження розрізняють такі типи водних мас:

Екваторіальні . Протягом усього року вода сильно нагрівається сонцем. Температура її 27-28°С. За сезонами вона змінюється не більше ніж на 2 °. Ці водні маси мають солоність нижче, ніж у тропічних широтах, оскільки опрісняючу дію на них чинять річки , що впадають в океан в екваторіальних широтах , і рясні атмосферні опади ;

Тропічні . Вони формуються у тропічних широтах. Температура води тут 20-25 °. На температуру тропічних водних мас впливають океанічні течії. Теплішими є західні частини океанів, куди приходять теплі течії від екватора. Східні частини океанів холодніші, оскільки сюди приходять холодні течії. За сезонами температура водних тропічних мас змінюється на 4°. Солоність цих водних мас значно більше, ніж екваторіальних, тому що в результаті низхідних повітряних потоків тут встановлюється область високого тиску і мало опадів;

Помірні водні маси . У помірних широтах Північної півкулі холодними є західні частини океанів, де проходять холодні течії. Східні області океанів зігріваються теплими течіями. Навіть у зимові місяці вода в них має температуру від 10 до 0°С. Влітку вона змінюється від 10 до 20°С. Таким чином, сезонами температура помірних водних мас відрізняється на 10°С. Для них вже характерна зміна пір року. Але настає вона пізніше, ніж суші, і виражена негаразд різко. Солоність помірних водних мас нижче, ніж тропічних, оскільки опрісняючу дію надають не тільки річки та атмосферні опади, які тут випадають, але й айсберги , що заходять у ці широти;

Полярні водні маси . Формуються в Арктиці та біля берегів Антарктиди . Ці водяні маси можуть виноситися течією в помірні і навіть тропічні широти. У полярних областях обох півкуль вода охолоджується до -2 ° С, але залишається рідкою. Подальше зниження температури призводить до утворення льоду. Для полярних водних мас характерна велика кількість плаваючого льоду, а також льоду, що формує величезні крижані простори. У Північному Льодовитому океані крига тримається весь рік і знаходиться в постійному дрейфі. У Південній півкулі в районах полярних водних мас морські льоди заходять у помірні широти набагато далі, ніж у Північному. Солоність полярних водних мас низька, оскільки лід має сильний опрісняющій вплив . Найбільш чітко вони виражені у місцях зіткнення теплих та холодних течій. Кожна водна маса більш менш однорідна за своїми властивостями, але в перехідних зонах ці характеристики можуть різко змінюватися.

Водні маси активно взаємодіють з атмосферою : віддають їй тепло та вологу, поглинають із неї вуглекислий газ , виділяють кисень.