Тасманійський диявол – опис

Без категоріїLeave a Comment on Тасманійський диявол – опис

Тасманійський диявол – опис

Тасманійський диявол , або сумчастий диявол ( лат.  Sarcophilus harrisii ) – хижий сумчастий ссавець з роду тасманійських дияволів ( Sarcophilus ), єдиний нині живе його представник. Поширений виключно на острові Тасманія . За розмірами тасманийский диявол схожий з собакою, проте має більш міцну статуру. Він відомий своїм чорним хутром, характерним запахом, що виникає в разі тривоги, дуже гучним голосом і агресією при прийомі їжі. Після того, як в 1936 році на острові вимер тілацин , тасманійский диявол залишився там найбільшим хижаком.

Тасманійський диявол полює як на живих тварин, так і харчується падаллю. Веде одиночний спосіб життя, лише іноді звірі збираються в невеликі групи біля великої здобичі.

Опис

Перший зоологічне опис тасманійского диявола опублікував в 1807 році Джордж Гарріс , який назвав тварина Didelphis ursina . У 1838 році Річард Овен представив іншу латинську назву – Dasyurus laniarius , а в 1841 році тасманійский диявол був переміщений в рід Sarcophilus і отримав наукову назву Sarcophilus harrisii .

Філогенетичний аналіз показав, що найближчі родичі тасманійських дияволів – квол ( Dasyurus ) і тілацина .

Тасманійський диявол – найбільший сучасний представник загону хижих сумчастих ( Dasyuromorphia ). Ця тварина з потужним і приземистим статурою, розміром з невелику собаку, по окрасу нагадує невеликого чорного ведмедя . Самці трохи крупніше самок. Довжина тіла самців 50-80 см (в середньому 65 см), хвоста – 23-30 (в середньому 26) см, среднеее маса 8 кг. Довжина тіла самок – 57 см, хвоста – 24 см, маса – 6 кг .

Тіло тасманійского диявола незграбне і масивне. Кінцівки сильні, короткі, передні довше задніх. Головая велика, морда притуплена. Вуха невеликі, рожевого кольору. Шерсть коротка, чорна, за винятком невеликих білих плям на грудях, крижах і з боків. Хвіст короткий, товстий; в ньому відкладаються жири, а тому по хвосту можна визначити стан здоров’я тварини. Кігті великі, на задніх лапах відсутня перший палець.

Череп масивний, щелепи дуже сильні, зуби гострі. Укус найсильніший серед усіх ссавців, диявол може перекусити хребет або череп своїй жертві. Зуби не змінюються протягом усього життя.

Вам може сподобатись:  40 ЦІКАВИХ ФАКТІВ ПРО УКРАЇНУ І УКРАЇНЦІВ

У самок є 4 соска. Сумка нагадує підковоподібну складку шкіри, відкривається назад.

У тасманійських дияволів дуже хороший слух і нюх . Оскільки вони ведуть нічний спосіб життя, зір гострий тільки в темний час доби. На морді і голові дияволи мають вібриси, які допомагають знаходити жертву або інших особин того ж виду.

Поведінка

Тасманійський диявол, який приймає сонячні ванни

Тасманійські дияволи мешкають практично в будь-яких екосистемах, за винятком безлісих і густонаселених районів. Типові місця проживання – прибережні савани, пасовища худоби, а також склерофілові і склерофілово-дощові ліси. Максимальна активність припадає на нічний час доби, днем ​​тварини ховаються в густих чагарниках, каменях, порожніх норах, під стовбурами дерев, що впали.

Тасманійський диявол – дуже ненажерливе тварина. За день він з’їдає їжу, складову 15% від маси його тіла, проте за сприятливих умов здатний з’їсть до 40% маси свого тіла за півгодини. Основу харчування залишають дрібних і середніх розмірів ссавці і птахи, комахи, змії, жаби, коріння і бульби рослин, дрібні ракоподібні. Найчастіше тасманійські дияволи поїдають падаль, яку вони шукають за допомогою свого добре розвиненого нюху – вомбатів , валлабі , кенгурових щурів , кроликів та інших. Поїдаючи падаль, дияволи грають дуже важливу роль в місцевій екосистемі, виступаючи в якості санітарів.

Тасманійські диявол не мітять територію, проте полюють на певних ділянках площею 8-20 км 2 . Спосіб життя одиночний, кілька тварин можуть збиратися тільки для поїдання великої здобичі. Дияволи агресивні, однак широко відкривають пащу не для залякування супротивника, а щоб показати свою невпевненість. Під час тривоги видають дуже сильний неприємний запах.

У спокійному стані тасманійські дияволи повільні і незграбні, але під час небезпеки можуть розвивати швидкість до 13 км / ч, також непогано плавають. Їх природними ворогами на Тасманії є велетенські сумчасті куниці ( Dasyurus maculatus ), лисиці, завезені на острів в 2001 році і деякі види хижих птахів.

Розмноження

Самки починають спаровуватися відразу після досягнення статевої зрілості , зазвичай на другий рік життя. Під час шлюбного сезону, що відбувається раз на рік, у них розвивається велика кількість яйцеклітин. Парування відбувається в квітні, в захищених місцях. Протягом сезону розмноження самці б’ються між собою за правом володіти самками. Тасманійські дияволи – полігамні тварини, і самка може паруватися ще раз, якщо самець її не охороняє.

Вам може сподобатись:  8 простих способів жити без токсинів

Вагітність триває 21 день , народжується в середньому 2-3, рідше 4 дитинчати , які перші 4 місяці проводять в материнській сумці. Лактація триває 5-6 місяців . Повністю самостійними молоді особини стають в 8 місяців. Статева зрілість у самок наступає в 2 роки. Серед дитинчат виживає більше самок, ніж самців.

Стан популяції

Протягом деякого періоду часу після освоєння людиною Австралії Тасманія була останнім притулком для великих сумчастих хижаків. Всі вони вимерли на австралійському континенті незабаром після прибуття людини, а вижили тільки відносно невеликі види і здатні пристосовуватися до мінливих умов навколишнього середовища. Викопні остакі із західної Вікторії показують, що тасманійські дияволи населяли материк приблизно 600 років тому, і вимерли на ньому за 400 років до приходу європейців. Їх вимирання зумовлене нападом дінго і полюванням автралійціів-аборигенів. На Тасманії, де дінго не водилися, хижі сумчасті ще мешкали на момент прибуття європейців. Тільки пізніше вимер тілацин, А популяція дияволів скоротилася по загрозливого рівня.

Перші тасманійські поселенці полювали на тасманійского диявола заради його м’яса. За описом його м’ясо нагадувало телятину . Крім того, вважалося, що вони нападають на домашніх птахів, а тому за вбивство дияволів в XIX столітті навіть покладалися нагороди. На початку XX століття, з появою капканів та використанням отрут, їх популяції виявилася на межі вимирання. Офіційно загроза для тасманійських дияволів була визнана після смерті останнього зареєстрованого сумчастого вовка в 1936 році . У 1941 році був прийнятий закон про охорону дияволів, і популяція почала збільшуватися, досягнувши 130-150 тисяч особин до середини 1990-х років.

Ареал

В історичний час популяція виду різко скорочувалася 2 рази: в 1909 і 1950 році. Обидва падіння були викликані епідеміями. Нова хвороба, лицьова пухлина диявола (DFTD), виявлена в 1995 році . В результаті її поширення скорочення популяції склало 27% на початок 2004 року, 41% на початок 2006, 53% на початок 2007 і 64% на початок 2008 року  . Найбільш сильно дияволи вмирають на північному сході острова, де не спостерігається ніяких поліпшень.

Вам може сподобатись:  5 місць, які можуть зникнути через глобальне потепління

Чисельність популяції станом на 2007 рік оцінюється в 50 тисяч особин, з них 25 тисяч – статевозрілі . При цьому в 2004 році число дорослих тварин оцінювалося в 21 тисячу . Площа ареалу залишає 64 030 км  .

Крім лицьової пухлини диявола, загрозу для тасманійських дияволів представляє автомобільний рух. Згідно з підрахунками, на дорогах Тасманії щорічно вмирає близько 2,2 тисяч особин  . Приблизно 50 смертей тасманійських дияволів на рік припадає на собак, за якими погано стежать господарі. У 2001 році на острові була нелегально інтродуцирована руда лисиця , яка призупиняла збільшення популяції дияволів. За рік близько 500 особин гине від рук людини .

Головним заходом, здійснюваним для охорони тасманійських дияволів, є захист їх від DFTD. З цією метою здорових тварин ізолюють від хворих , зокрема, на острови неподалік від Тасманії або огороджене ділянки.

Експорт тасманійських дияволів з Австралії повністю заборонений. Остання особина, що жила за межами країни, померла в зоопарку міста Форт-Уейн в 2004 році.

Міжнародний союз охорони природи оцінює статус тасманійского диявола як «що знаходиться в небезпеці» ( англ. Endangered , EN ) .

Тасманійський диявол в культурі

Тасманійський диявол є символічним австралійським тваринам, його зображення присутнє на емблемі тасманійської Служби національних парків і дикої природи, і на логотипі команди австралійського футболу « Тасманійські Дияволи ». Колишня баскетбольна команда « Гобартскіе дияволи » також була названа в честь цієї тварини. Він був також зображений на австралійських монетах, випущених з 1989 по 1994 рік.

Тасманійські дияволи дуже популярні як серед австралійських, так і серед іноземних туристів. Внаслідок свого характерного поведінки ця тварина є персонажем численних документальних фільмів та дитячих книжок. Останній документальний фільм, « Жахи Тасманії », був знятий в 2005 році .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back To Top