Білка – види і опис, чим харчуються, де живуть, фото і відео

Природні ресурси України і Світу Тварини червоної книги УкраїниLeave a Comment on Білка – види і опис, чим харчуються, де живуть, фото і відео

Білка – види і опис, чим харчуються, де живуть, фото і відео

Білка відноситься до ссавців, загін гризунів і сімейства болючих. Вона має подовжений тулуб, яке закінчується гнучким пухнастим хвостом. У білки довгі вуха у вигляді трикутника з пензликами або без них на кінці.

Забарвлення шерсті коливається від темно-бурого до рудого, живіт світлого забарвлення. У зимову пору року білка може змінювати колір на сірий. Колір шерсті ссавця залежить від місця проживання.

belka

Линька всього тіла відбувається два рази за рік, але хвіст може линяти не більш ніж один раз на рік. Навесні тварина линяє – квітень-травень, а восени – вересень-листопад.

Білку можна вважати всеїдних гризуном, вона може використовувати в їжу:

  • насіння з хвойних дерев (з ялини, сосни, кедра, ялиці);
  • ліщину, жолуді, горіхи;
  • гриби ;
  • нирки молодих рослин;
  • ягоди;
  • коріння рослин;
  • лишайник;
  • трави.

Якщо рік буде неврожайним, то більшу частину їх раціону складають трави, коріння. У шлюбний період білки краще харчуватися тваринною їжею: комахами, личинками, яйцями дрібних птахів, дрібними хребетними. Ранньою весною можуть гризти кістки загиблих тварин.

На зимовище вони вважають за краще робити запаси, які зберігаються в дуплах, кореневищах або просто розвішуються на деревах з густим гіллям. До таких продуктів відносять: горіхи, гриби , шишки, жолуді. Про свої запаси вони не пам’ятають і часто знаходять їх випадково. Білки можуть харчуватися запасами інших тварин.

Білка – найпоширеніший вид гризунів, який мешкає практично на всіх материках. Вони зустрічаються в листяних лісах , в вічнозелених лісах, в горах і низинах. Часто представників даного виду можна побачити в міських парках, в приватних садах.

Перерахуємо найпоширеніші різновиди білок:

Абертей , її довжина тіла може досягати 58 см, а довжина хвоста 25 см, вуха мають пензлика. Шерсть білки сіра з смугою на спині буро-рудої розмальовки. Місцем її перебування є Мексика і південно-західна частина США.

Бразильська або Гвіанська білка , її довжина тіла не перевищує 20 см, а хвіст може досягати 18 см, вона має темно-коричневе забарвлення. Мешкає в Південній Америці в лісах і парках.

Аллена , самки цього виду більші за самців їх вага може становити 500 м Взимку забарвлення шерсті білки жовто-коричневий з боків, присутній сірий і чорний колір. Верхня частина голови темна, вуха без пензликів. У літній період шерсть темніє.

Кавказька білка може досягати 25 см в довжину, вона має короткі вуха без пензликів. Шерсть білки нагадує яскраву іржу, спина буро-сіра, а боки каштаново-бурі, живіт світлий.

Аризонская – зовні схожий на білку Абертей, переважне місце проживання – гірський район. Вона водиться в Мексиці і Арізоні.

Золотістобрюхая білка , самець і самка цього виду практично однакові за будовою і вазі. Вони мешкають в Гватемалі, Мексиці.

Вивірка сіра досить велика, вона може вирости до 52 см в довжину. Колір хутра сірий з коричневими або рудими вкрапленнями, живіт білий. Мешкає гризун в США, Шотландії, Англії та Італії.

Білка Деппа має забарвлення рудо-коричневий з сивиною, жовто-коричневий або сіро-коричневий. Верхня частина хвоста чорно-біла, а нижня – кольору іржі, живіт світлий.

Желтогорлая білка відрізняється дрібними розмірами тіла не більше 17 см, хвіст може бути в довжину до 18 см. Забарвлення спини червоно-бурий, живіт червоно-помаранчевий, а хвіст – смугастий. Основне місце проживання: Бразилія, Венесуела.

Краснохвостая білка може мати довжину 52 см, з довжиною хвоста до 28 см. Забарвлення шерсті темно-рудий, грудка може мати білий або яскраво-рудий окрас, кінчик хвоста забарвлений в чорний колір. Місце проживання Центральна і Південна Америка.

Західна сіра по вазі може досягати 942 г з довжиною тіла до 60 см. Тварина сріблясто-сірого забарвлення з білим животом. Вуха добре помітні, але без пензликів. Найчастіше цього гризуна можна зустріти в Америці.

Чорна білка може досягати вагою 1 кг, а довжина її тіла може становити 70 см. Колір хутра може бути світло-коричневий з жовтими вкрапленнями або темно-коричневий з чорним.

Векша має пензлика, довжина тіла досягає 28 см, маса не перевищує 340 м Цей гризун має найрізноманітніший забарвлення: від буро-рудого до сіро-чорного. Місце проживання Євразія, Японія.

Знаменита білка-летяга

Тут представлені не всі різновиди сімейства болючих, а найпоширеніші.

За окрасу білки не можна відрізнити самця від самки, у деяких різновидів їх можна розпізнати за розміром, так як самець може бути більше самки по вазі і по довжині хвоста.

Гризуни сімейства болючих відносяться до рухомих тваринкам, провідним деревний спосіб життя. Вони практично не докладають зусиль при перестрибуванні з одного дерева на інше. В процесі стрибка тварина допомагає собі хвостом і лапами. Залежно від типу лісу змінюється зовнішній вигляд місця проживання:

  • в листяних лісах гризун живе в дуплі, дно якого вистилає сухими травами або лишайником;
  • в хвойних лісах вони майструють собі гнізда, яке будують з гілок, на дно викладають шерсть, мох, сухе листя.

Звірятко може займати пустує птахів. Чисельність таких гнізд у одній білки може досягати 15, своє місце проживання вона може міняти кожні два або три дні. Таким чином, в одному гнізді можуть зимувати від 3 до 6 білок.

Масова міграція у тварин починається на початку осені. Тваринки здатні переселятися за 300 км від попереднього місця проживання.

Кількість посліду у білки буде залежати від місця проживання, найчастіше вони приносять потомство один або два рази на рік, але в південних регіонах може бути і три рази. Між кожним виводком є ​​основною інтервал, який не перевищує 13 тижнів. Період розмноження буде залежати від багатьох факторів:

  • клімату ;
  • врожаю;
  • чисельності популяції.

Стандартно час гону припадає на січень-березень і може тривати до серпня. У цей час близько самки можуть спостерігатися до 6 самців, з яких вона робить вибір на користь одного. Самці між собою ведуть себе агресивно з метою усунення конкурента. Вони можуть голосно бурчати, бити лапами про гілки дерев або ганяти один одного. Після здійснення вибору сім’я починає будувати гніздо для майбутнього потомства.

Вагітність самки тривати до 38 днів, один послід може налічувати від 3-х до 10 малюків. Білченята з’являються на світ сліпими і без шерсті, якої вони обростають на другий тиждень життя. Малюки зможуть бачити тільки через місяць, після чого вони починають вибиратися з дупла для ігор. Самки протягом 50 днів вигодовують бельчат своїм молоком. Виводок залишає гніздо на 10 тижні. Своє потомство тварини зможуть завести в 9 або 12 місяців.

Термін життя білок в неволі може досягати 12 років, проте для тваринного на свободу ця цифра зменшується в два рази. У природі існує безліч хижаків, які полюють на білок:

  • куниці;
  • сови;
  • яструби;
  • лисиці ;
  • кішки.

Значно скорочує кількість білок через відсутність повноцінного харчування, а також через наявність всіляких захворювань. Добре підточує їх імунітет наявність бліх, кліщів і гельмінтів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back To Top