Зубр – тварина Червоної книги України

Зубр, або європейський бізон – одна з найбільших ссавців у Європі. Його висота сягає майже двох метрів, а вага самців часом досягає 1000 кг. Європейський бізон трохи менший за свого американського побратима, зате має довшу гриву під шиєю і на лобі. Представники обох статей мають невеликі роги.

Сьогодні збереглося лише дві генетичні лінії зубрів – кавказький та біловежський – рівнинний. Їх загальна чисельність включає близько 4000 особин, що живуть як у неволі, так і в дикій природі. Тому він зарахований до зникаючого вигляду і занесений до Червоної книги .

Європейський Зубр (Bison Bonasus), як говорилося вище, набагато менше американського родича – Бізона . Однак теж має великі розміри. Слід зазначити, що у середині ХХ століття намітилася тенденція до зменшення розмірів цих тварин. Наприклад, рівнинний Зубр, за даними, раніше досягав 1200 кг. Сьогодні ця цифра значно нижча, і рідко коли перевищує позначку 1000 кг. І так давайте докладніше ознайомимось із параметрами цих тварин.

Go-IT UA

Bison Bonasus має:

  • коричневе або темно-коричневе забарвлення;
  • висоту до 188 см;
  • довжина тіла – 2,1 – 3,1 м;
  • довжина хвоста – 30-60 см;
  • вага самок коливається у радіусі 300 – 540 кг;
  • вага самців – 430-1000 кг;
  • тривалість життя у неволі – 30 років;
  • тривалість життя у дикій природі – 25 років.

Передня частина тулуба зубра масивніша, з добре розвиненою грудною клітиною. Коротка шия та висока спина утворюють горб. Морда маленька, великий лоб і широкий. Короткі широкі вуха приховані густою рослинністю на голові. Обидві підлоги мають невеликі роги.

Період спарювання припадає на серпень – вересень. Завдяки лояльному характеру європейські зубри часто схрещуються з домашньою великою рогатою худобою, внаслідок чого з’являються гібриди.

Go-IT UA

Середовищем проживання Зубрів є листяні та змішані ліси більшої частини Європи – від України та Південної Швеції до Балканів та Північної Іспанії. Також ви можете зустріти їх у лісостеповій та степовій зоні , в районі перелісків. Важливим фактором тут є чергування лісових масивів з відкритим простором, для більш комфортного та спокійного існування.

Протягом століть чисельність Зубрів скорочувалася, оскільки лісники і мисливці витісняли цих тварин з їхнього природного довкілля. Порятунком стали зоопарки, в яких налічувалося близько 50 особин.

На щастя, з тих пір кількість зубрів поступово збільшувалася, і кілька стад було повернено в дику природу. Тепер Зубров можна зустріти у заповідниках у Польщі та Литві, Білорусії та Україні, Румунії, Словаччині, Латвії, Киргизстані, Молдові та Іспанії. Планується знову заселити тварин на території Німеччини та Нідерландів.

Go-IT UA

Зубри живляться рослинною їжею. Їхній раціон різноманітний і включає близько 400 видів рослин. Влітку вони часто харчуються соковитою травою. Свіжі пагони та кору дерев вживають рідше. Восени із задоволенням вживають у їжу жолуді. Якщо улюблених кормів не вистачає, можуть харчуватися ягодами, грибами, хвоєю, мохом та лишайниками. Взимку вишукують під снігом зелені залишки рослин, їдять сніг.

У літній період дорослий бик може з’їсти до 32 кг корми і випити близько 50 л води, корови – до 23 кг і 30 л.

Пити тварини вважають за краще кожен день. Саме тому в зимовий період можна побачити, як Зубр пробиває копитом лід на водоймі, щоб дістатися води.

Go-IT UA

Сезон розмноження для європейського бізону триває із серпня до жовтня. У цей час бики особливо агресивні та ревниво налаштовані. Дорослі особини переміщаються між групами самок, вишукуючи корову, готову до спарювання. Вони часто залишаються з нею, щоб уникнути повернення самки в стадо і з метою запобігання наближенню до неї інших самців.

Період виношування триває близько дев’яти місяців, і більшість телят народжується в період із травня до липня. Зазвичай самки Зубра здатні народити тільки одне дитинча, але іноді трапляються і двійні. Маленькі телята самостійно стають на ніжки вже через кілька годин після пологів, а від грудей їх відлучають у віці 7-12 місяців.

Статеву зрілість Зубри досягають через 3-4 років.

Go-IT UA

Останнім часом самки Зубрів тримаються групками з 2-6 корів з телятами до трьох років. Самці зазвичай тримаються особняком чи маленькими компаніями. Нетерпимі під час парування, взимку Зубри вважають за краще збиватися у великі стада. Водночас їм простіше протистояти голодним зимовим хижакам. Взагалі ворогів у європейських бізонів небагато, тільки вовки та ведмеді можуть спробувати відбити біля отари теля. Ну і головний ворог – браконьєри, але від них застрахуватися ще складніше, ніж голодного вовка.