Ягуар тварина: опис та фото, де мешкає, види та стиль життя

За своєю зовнішністю ягуари нагадують леопардів, але вони набагато більші за останні за розміром. Тіло в довжину від 112 до 185 см, довжина хвоста становить 45-75 см, вага знаходиться в межах від 36 до 113 кг, у середньому становить 60-90 кг, а максимальний зареєстрований у природі показник був 158 кг. Висота в загривку від 63 до 76 см. Самки завжди менші і легші.

Чим харчується

чим харчується ягуар
Ягуар на полюванні

Ягуар – це типовий хижак, раціон харчування якого складається приблизно з 87 видів тварин. Серед його улюбленого видобутку – капібара та кайман. Також ягуари полюють на оленя, мурахоїда, тапіра, змій (у тому числі і на анаконд), водоплавних птахів і рибу. Його здобиччю може стати мавпа, лисиця, ігуана, опосум, видра, гризуни, носуха, прісноводні черепахи та броненосці. На узбережжях ягуари шукають яйця морських черепах або нападають на самок під час кладки. На свійських тварин, наприклад, на велику рогату худобу ягуари також можуть полювати.

Де мешкає

Ареал проживання ягуарів починається в Центральній Америці і продовжується до Мексики та північної Аргентини. Найбільші особини спостерігалися у Бразилії. А ось на території Сальвадора та Уругваю цих хижаків винищили повністю. Загалом сучасний ареал ягуарів став меншим за початковий на третину.

де живе ягуар
Ягуар у кущах

Основними місцями їхнього життя є тропічні дощові ліси та злаковники, а також гірські ліси, на висотах до 2000 м над рівнем моря, океанські узбережжя.

Поширені види

ягуар фото
Ягуар гарчить

Згідно з різними даними, налічують від 3 до 9 підвидів ягуару залежно від місць їх поширення, а саме:

Panthera onca onca (амазонський ягуар)

мексика ягуар
Амазонський ягуар

Мешкають у дощових лісах Амазонії, є номінативним підвидом;

Panthera onca peruvianus (перуанський ягуар)

види ягуарів
Перуанський ягуар

Жителі Перу та Еквадору;

Panthera onca hernandesii (мексиканський ягуар)

мексика ягуар
Ягуар у засідці

Зустрічаються біля Мексики;

Panthera onca arizonensis (арізонський ягуар)

ягуар тварина опис
Самець ягуара

Поширені на півдні штату Арізона до Сонори в Мексиці;

Panthera onca centralis (центральноамериканський ягуар)

сплячий ягуар
Ягуар спить на колоді

Мешканці Центральної Америки;

Panthera onca goldmani (ягуар Голдмана)

швидкість ягуару тварини
Ягуар на гілці

Ареалом їх проживання є Мексика, Беліз та Гватемала;

Panthera onca veracrucis (техаські ягуари)

ягуар у природі
Ягуар позіхає

Раніше жили у центральних регіонах Техасу, на сьогоднішній день винищені;

Panthera onca palustris (бразильський ягуар)

ягуар у бразилії
Ягуар сидить на камені

Жителі півдня Бразилії;

Panthera onca paraguensis (парагвайський ягуар)

дика тварина ягуар
Ягуар у чагарниках

Мешканці Парагваю;

Самець та самка: основні відмінності

самка ягуара
Ягуари грають

Статевий диморфізм у ягуарів виявляється в тому, що самки цих хижаків приблизно на п’яту частину поступаються розмірами самцям.

Поведінка

ягуар у дикій природі
Ягуар сидить на піску

Ягуари ведуть одиночний спосіб життя. Подібно до інших хижих кішок, вони є територіальними тваринами, і кожна особина займає від 25 км2 (для самок) до 50 км2 і більше (для самців). Мисливські ділянки самців зазвичай трикутні, які площа дозволяє тварині кожні 3-4 дні переміщатися нового шматочок у пошуках видобутку. Свої прикордонні точки ягуар відвідує приблизно раз на два тижні. Тому цього хижака часто називають бродягою, який хитається сельвою. Ягуари дуже нетерпимі до інших котячих (наприклад, до пумів) на своїх територіях, але миролюбні до родичів.

Полювання

полювання ягуара
Ягуар та крокодил

Ягуар – сутінковий хижак. Активно полює після заходу сонця і до світанку. Основним методом його полювання є засідка на деревах або серед високої трави. Зазвичай тварина влаштовує її на берегах водойми. Нападаючи на жертву, ягуар робить на неї стрибок зі спини або з боку, вистачає за шию, намагаючись повалити на землю, що призводить зазвичай до миттєвої загибелі. Якщо жертва виявляє хижака і тікає, то ягуари зазвичай не переслідують. Добуту велику тварину ягуар може розділити на два прийоми їжі, але не більше, падалью він не харчується.

ягуар на полюванні
Ягуар полює на крокодила

Під час полювання ягуари видають низькі уривчасті, гортанні звуки, ночами та під час шлюбного періоду оглушливо ревуть.

Розмноження

діти ягуара
Маленький ягуар із мамою

Чітко виражений шлюбний період у ягуарів немає. Але в цей час поодинокі тварини збираються до невеликих груп. Поєдинки між самцями практично не відбуваються, а партнера собі обирає самка. Коли вона робить свій вибір, то приходить на ділянку самця, де залишається лише на час спарювання.

Вагітність

тварини південної Америки ягуар
Вагітний ягуар

Вагітність триває близько 100 днів, після чого самка йде в лігво, приховане від сторонніх очей серед каміння, у густому чагарнику або дупле, і на світ з’являються 2-4 малюки.

Потомство

маленький ягуар
Мама ягуар із дітьми

Дитинчата відрізняються наявністю в забарвленні безлічі великих чорних плям. У лігві вони залишаються перші 6 тижнів життя, а потім полюють разом із матір’ю до досягнення статевої зрілості та пошуку своєї особистої ділянки.

Статева зрілість

про ягуару
Ягуар дивиться в небо

Самка стає статевозрілою у віці 3-х років, самець – трохи пізніше. У неволі ягуари живуть від 22 до 25 років.

Загрози

У багатьох регіонах свого колишнього поширення ягуари були повністю винищені. Пов’язано це як із зміною природних місць проживання тварин, так і з промислом з метою видобування їх цінних шкур, і зі відстрілом скотарями, які боялися за свої стада.

ягуар у джунглях
Ягуар на полюванні

Сьогодні ягуари внесені до Міжнародної Червоної книги і в багатьох країнах охороняються. Обмежений відстріл дозволено у Бразилії, Мексиці та Болівії.

Цікаві факти про ягуар:

ягуар факти
Ягуар та пантера
  • Ягуари вкрай рідко нападають на людей і ніколи не зроблять цього, якщо їх не спровокувати. Ці хижаки не агресивні, а радше цікаві, часто переслідують людей лісом, без будь-яких ворожих намірів.
  • Американські аборигени ягуара як одного з найсильніших хижаків континенту дуже поважали і цінували. У ольмеків хижак був головним культовим героєм і посідав у пантеоні богів центральне місце. Майя також шанували ягуарів, а вожді носили їх шкури та шоломи у формі їхніх голів як символи верховної влади.
  • Згідно з індіанськими легендами, ягуари здатні імітувати крики будь-яких птахів і тварин, щоб їх манити. Бразильські мисливці приписували ягуарам здатність гіпнотизувати своїх жертв.
  • Назва «Ягуар» має автомобілебудівна компанія, відома завдяки виробництву спортивних машин високого класу.