Види павуків та їх опис

Число відомих видів павуків у Європі близько 4800. Це багатий видами загін, різноманітність якого перевищує лише загін комах.

Павуки мають 8 лап. Тіло розділене на 2 частини, вони з’єднані тонким стеблинком. У більшості павуків 8 очей, у деяких 6. У кількох арахнідів поза межами Європи 4 або 2 очі. Очі павуків не мають одного розташування, воно залежить від виду. В одних павуків однакового розміру ока, в інших – різного. Більшість павуків погано бачать. Але деякі види мають великі передні очі з досить добрим зором:

Найпростіший спосіб визначити, арахнід чоловічої чи жіночої статі – це подивитися на передні щупальця. У самок вони досить вузькі, у павуків кінчики щупальців нагадують боксерські рукавички. Самці використовують їх як піпетки для виділення сперми при спарюванні.

Мисливець каємчастий

Мисливець каємчастий

Павук топей та боліт, завжди живе близько до води, напівводний вигляд має інтригуючу техніку полювання. Він виявляє незначні вібрації, вироблені комахами чи іншими істотами, біжить поверхнею води, вистачає видобуток.

Довжина тіла до 2,2 см, розмах лап близько 7 см. Арахнід коричневого кольору з характерною блідою смугою, що біжить від голови вниз з боків товстого сигарообразного тіла.

Квітковий павук

Квітковий павук

Має коротке, широке, плоске тіло. Перші дві пари лап більші за задні і широко розставлені, щоб легше було утримувати видобуток. Самки завдовжки від 6 до 9 мм, самці від 3 до 4 мм. Самка світлого кольору: спина і лапи білі або жовті з темнішими сторонами і червоними мітками на животі. Самець темніший: червонувато-коричневого відтінку з білою плямою над очима. Ці кольори є змінними, і павуки змінюють забарвлення відповідно до квітки, на якій вони живуть. У обох статей маленькі отруйні ікла для полювання на комах.

Будинковий павук

Будинковий павук

Довжина самки від 9 до 10 мм, самця від 6 до 9 мм. Павуки досить великі та волохати, з довгими лапами, колір від блідого до темно-коричневого. Черевна порожнина має змінні сажі мітки. У самців черевце стрункіше, ніж у самок і лапи довше. Самців бачать частіше, ніж самок, це вони блукають по дому у пошуках партнерки. Після того, як павук виявив павутину самки, він залишиться з нею на кілька тижнів, багато разів спарюючись із нею протягом цього часу. Потім він вмирає, і самка з’їсть тільце, поживні речовини потрібні у розвиток потомства.

Павуки-в’язальники

Живуть у кущах та на луках, особливо якщо вони знаходяться поруч із джерелом води. Павуки-ткачі з довгими щелепами будують круглі сітки зазвичай паралельно до землі над ставками чи струмками. Самці і самки плетуть павутину, але коли самці досягають статевої зрілості, вони переходять на павутиння інших павуків, особливо самок, де полюють на:

  • мух;
  • мурах ;
  • попелиці.

Павуки-в’язальники – стрункі істоти з довгими лапками. Вони розтягують та вирівнюють тіло на квіткових стеблах, маскуються від хижаків. Їх розміри від половини до більш ніж сантиметри, залежить від виду.

Південноросійський тарантул

Південноросійський тарантул

Досить великий, як правило, коричневий павук, але забарвлення змінюється в залежності від довкілля. У нього 8 очей, два з них великі, решта однакового розміру. Якщо світло світить у вічі, вони світяться. На голові чітке маркування у формі скрипки. Укус не смертельний, але спричиняє алергічну реакцію у чутливих людей.

Каракурт

фото каракурта

Чорного павука блискуче тіло, ювенільні та дорослі самці виду мають 13 плям на спині. У самців плями кремово-білого кольору, у молодих самок червоні (іноді жовті чи оранжеві) плями. Усі дорослі самки чорні. Каракурти рідко потрапляють у приміщення, віддають перевагу трав’янистим ділянкам і особливо жарким сухим районам, таким як прибережні дюни. Вони будують сітки близько до землі, у занедбаних норах гризунів і під камінням та колодами. Самець каракурта припиняє харчуватися перед спарюванням і, отже, помирає з голоду.

Павуки-хрестовики

Павуки-хрестовики

Існує багато видів хрестовиків, вони відрізняються:

  • формою;
  • розміром;
  • кольором.

Зазвичай вид у довжину від 2 до 3 см (самки) та від 1,5 до 2 см (самці). Більшість видів червонувато-коричневі або сірі з візерунком у формі листя на товстих, трикутної форми черевцях, також мають два помітні горби попереду. У павуків-хрестовиків іноді буває біла або коричнева смуга дорсальна з білим краєм.

Хіракантиди

Верхня частина черевця має темну списоподібну мітку, яка проходить по середині живота від точки, де грудна клітка та черевце зустрічаються приблизно до середини черевної порожнини.

Колір від світло-бежевого до жовтого, часто із відтінком зеленого. Кінчики лап темно-коричневі.

Це нічні мисливці, які шукають видобуток, а не ловлять у мережі. Павуки контактують із людиною, якщо опиняються між шкірою та простирадлами, одягом чи взуттям. Вони також кусають, якщо людина провокує під час роботи в саду або у місці проживання.

Укуси хіракантиди болючі та отрута ушкоджує шкіру, викликає:

  • повільно гояться рани;
  • свербіння;
  • набряк.

Ці укуси не вважаються небезпечними з медичного погляду.

Чорна вдова

Це блискучий, круглий чорний павук з червоною відміткою пісочного годинника на черевній стороні (живот). Також є червона або помаранчева пляма вище за фільєр. Це типова зовнішність самки.

Самці чорних вдів набагато менше, ніж самки, з витягнутими фіолетовими, сірими чи чорними тілами, білими черевними смугами та червоними, жовтими чи оранжевими плямами. Неповнолітні самки більш круглі, ніж самці, але мають подібне забарвлення та маркування.

Розмір тіла чорних вдів: самки – від 8 до 13 мм, самці – від 3 до 6 мм. Лапи пропорційні тілу.

Бразильський мандрівний павук

Павук-самітник

Павук сак (жовтий хейракантіум)

Павук сак

Банановий павук

Банановий павук

Гігантський деревний павук

Гігантський деревний павук

Золотопряд

Золотопряд

Тарантул

Павук-оса (Аргіопа Брюнниха)

павук оса

Самки більше (особливо наприкінці літа, до відкладання яєць), грудна клітка яскраво забарвлена ​​жовтими, чорними та білими смугами, що нагадують осу. Самці крихітні та не схожі на самок. Плетуть павутиння у високих луках. Мережа характерна, з очевидним зигзагоподібним малюнком. Як правило, харчуються кониками та іншими комахами, що потрапляють у мережу.