Тварини Антарктиди. Види, характеристика та фото фауни

Антарктида – це континент, із суворими кліматичними умовами. Температура на більшості материка ніколи не піднімається вище точки замерзання, а весь континент покритий льодом. Тим не менш, Південний океан, що оточує Антарктиду – одна з найдивовижніших екосистем на Землі і є домом для багатьох неймовірних істот.

Животные Антарктиды. Набор фигурок Safari Ltd

Більшість тварин є мігруючими, оскільки клімат континенту дуже складний для постійного перебування та зимівлі.

У той же час, багато видів зустрічаються тільки в Антарктиді (тварини, що мешкають тільки в одній області, називаються ендемічні) і зуміли добре пристосується до суворої довкілля. Оскільки Антарктида була виявлена ​​лише 200 років тому, місцеві види не звикли до суспільства людини, що призводить до однієї з найдивовижніших особливостей диких тварин Антарктиди: люди для них такі цікаві, як і вони для людей. Для відвідувачів це означає, що до більшості тварин можна підійти, і вони не втечуть, а для дослідників можливість краще вивчити фауну Антарктиди. Однак, необхідно враховувати той факт, що антарктичні договори забороняють торкатися диких тварин!

Go-IT UA

У цій статті ми сформували список з коротким описом та фото, деяких відомих представників фауни найхолоднішого континенту на планеті – Антарктиди

Ссавці

Кити

Фото: Синій кит
Фото: Синій кит

Кіти є одними з найзагадковіших і найдивовижніших істот на Землі. Синій кит – це найбільша тварина, яка будь-коли жила на планеті, з вагою понад 100 тонн, вони легко переважують найважчих динозаврів. Навіть «звичайний» кит має величезні розміри і вважається справді вражаючим витвором природи. Кити величезні, але невловимі ссавці, і їх важко вивчити. Вони дуже розумні, зі складним соціальним життям та повною свободою пересування.

Кити відносяться до загону ссавців, під назвою китоподібні , поряд з дельфінами та морськими свинями. Вони є такими ж ссавцями, як і люди, собаки, кішки, слони та інші. Тобто, їх не можна називати рибами. Кити дихають повітрям і тому повинні підніматися на поверхню через регулярні проміжки часу, щоб зробити вдих. Вони народжують живих дитинчат, які залишаються з матір’ю протягом року та харчуються її молоком. Кити теплокровні і мають схожий на людський скелет (хоча і сильно модифікований).

Go-IT UA

Китами Антарктиди називаються всі кити, які хоча б частину року, проводять поблизу берегів континенту. До них відносяться:

  • Синій кит (Середня довжина дорослого самця 25 м, самки – 26,2 м. Середня маса тіла дорослої особи – 100 – 120 т);
  • Південний гладкий кит (Середня довжина 20 м, а вага – 96 т);
  • Сейвал (довжина тіла 18 м, вага – 80 т);
  • Фінвал (довжина від 18 до 27 м, вага 40-70 т);
  • Кашалот (Середня довжина 17 м, середня вага 35 т);
  • Горбатий кит (Середня довжина 14 м, вага – 30 т);
  • Південний малий полосатик (довжина – 9 м, вага – 7 т);
  • Косатка (довжина тіла від 8,7 до 10 м, вага до 8 т).

Кергеленський морський котик

kergelenskij-morskoj-kotik
Морський котик

Кергеленський морський котик відноситься до сімейства, відомого як вухасті тюлені (Otariidae) , яке включає морських котиків та морських левів.

На вигляд і манері, ці ссавці нагадують великого собаку. Вони здатні підтягувати задні ласти під тіло і піднімати свою вагу передніми ластами, тому набагато гнучкіші на суші, порівняно з іншими ластоногими.

Go-IT UA

Самці досягають маси 200 кг і в чотири рази більше, ніж самки. Вони обмежені переважно субантарктическими островами, з 95% населення на острові Південна Георгія.

Морський леопард

морський-леопард
Морський леопард

Названий морським леопардом через плями по тілу, він є одним із найбільших хижаків в Антарктиді. Вага самців становить до 300 кг, а самок – 260-500 кг. Довжина тіла самців варіюється в межах 28-33 м, а самок 29-38 м.

Харчування морських леопардів дуже різноманітне. Вони можуть з’їсти будь-яку тварину, яка здатна вбити. Раціон складається з риб, кальмарів, пінгвінів, птахів та дитинчат тюленів.

Go-IT UA

Морські леопарди є вмілими водолазами, проти іншими морськими ссавцями. Найдовше занурення не триває більше 15 хвилин, тому тварини залишаються близько до відкритої води, а не занурюються у великі відстані під безперервними льодами. Вони здатні плавати зі швидкістю до 40 км/годину.

Тюлень-крабоєд

tjulen-kraboed
Тюлень-крабоєд

Тюлені-крабоєди, як вважають, найбільш численні великі ссавці континенту. Дорослі особини важать 200-300 кг і мають довжину тіла близько 2,6 м. Статевий диморфізм у цих тюленів не виражений. Це досить поодинокі тварини, проте можуть лежати невеликими групами, що справляє враження соціальної сім’ї. Реальний зв’язок можливий між матерями та їхніми дитинчатами.

Вони не харчуються крабами, незважаючи на свою назву. Їх раціон на 95% складається з антарктичного криля, решту складають кальмари та риби. Вони добре пристосовані для лову криля завдяки зубам, які формують сито для вилову видобутку з води.

Go-IT UA

Оскільки тюлені-крабоєди харчуються в основному крилем, їм не потрібно глибоко і надовго пірнати. Типове занурення на глибину 20-30 м-коду, триває близько 11 хвилин, проте вони були зареєстровані на глибині 430 м-коду.

Тюлень Уедделла

tjulen-ujeddella
Тюлень Уедделла

Тюлені Уедделла – ссавці, які мешкають на льодах. Вага дорослих особин варіюється в межах 400-450 кг, а довжина тіла становить 2,9 м (у самців) та 3,3 м (у самок).

Харчуються в основному рибою, а також кальмарами та безхребетними у значно менших кількостях. Тюлені Уедделла чудові водолази, вони здатні занурюватися на глибину 600 метрів і проводити під водою до 82 хвилин.

Go-IT UA

Розмір популяції цих тварин оцінити досить складно, тому що вони мешкають поблизу полярного кола і дрейфуючих льодах.

Південний морський слон

juzhnyj-morskoj-slon
Південний морський слон

Південні морські слони є найбільшими з усіх тюленів і показують помітний статевий диморфізм. Вага самців варіюється в діапазоні 1500–3700 кг, а самок – 350–800 кг. Довжина тіла самців становить 4,5-5,8 м-коду, а самок – 2,8 м-коду.

Раціон харчування складається в основному з кальмарів, але риба також є (близько 75% кальмарів і до 25% риби). Самці, як правило, йдуть далі на південь, переслідуючи свою здобич.

Go-IT UA

Південні морські слони – великі водолази, занурюються на глибину 300-500 м на 20-30 хвилин. Вони зустрічаються у всій Антарктиді, до глибокого півдня.

Птахи

Літаючі

Антарктична крачка

антарктическая-крачка
Антарктична крачка

Антарктична крачка є типовим представником сімейства крачкових. Це невеликий птах 31-38 см завдовжки, вагою 95-120 г, і з розмахом крил 66-77 см. Її дзьоб, як правило, темно-червоний або чорнуватий. Оперення переважно світло-сіре або біле, на голові присутня чорна “шапочка”. Кінчики крил цієї крачки сірувато-чорного кольору.

Вони харчуються рибою та крилем, особливо коли знаходяться в Антарктиді. Крачки помічають свій видобуток з повітря, а потім пірнають за нею у воду.

Go-IT UA

Антарктичний синьоокий баклан

антарктіческій-сінеглазій-баклан
Антарктичний синьоокий баклан

Антарктичний синьоокий баклан є єдиним представником сімейства бакланових, який зустрічається в Антарктиді. Вони мешкають уздовж Південно-Антильського хребта та Антарктичного півострова, заглиблюючись на південь. Ці баклани характеризуються яскравим кольором очей і оранжево-жовтим наростом біля основи дзьоба, який стає особливо великим і яскравим протягом сезону розмноження. Вага тіла становить 1,8-3,5 кг, при цьому самці трохи важчі за самок. Довжина тіла варіюється в межах від 68 до 76 см, а розмах крил близько 1,1 м.

Вони харчуються переважно рибою, часто утворюючи «пастку», з десятків чи сотень птахів, які неодноразово пірнають у воду і допомагають один одному ловити рибу. Ці баклани здатні пірнати на глибину до 116 м. Під час плавання вони щільно притискають крила до тіла і використовують свої перетинчасті лапи.

Біла ржанка

belaja-rzhanka
Біла ржанка

Біла ржанка – одним із двох видів роду Chionidae . Вона віддає перевагу наземному способу життя. При ходьбі киває головою, як голуб. Вага тіла варіюється в межах від 460 до 780 г, довжина тіла становить 34-41 см, а розмах крил – 75-80 см.

Go-IT UA

Біла ржанка не має перетинчастих лап, тому знаходить свою їжу на землі. Вона всеядна і їй характерний клептопаразитизм (краде криля та рибу у пінгвінів, а іноді їсть яйця та пташенят). Також харчується падалью та екскрементами тварин, і де це можливо, відходами життєдіяльності людини.

Капський голубок

kapskij-golubok
Капський голубок

Капський голубок належить до сімейства буревісникових. Його вага становить до 430 г, довжина тіла – 39 см, а розмах крил досягає 86 см. Забарвлення пір’я цього птаха чорно-біле.

Капський голубок харчується крилем, рибою, кальмарами, падаллю та відходами з суден, якщо такі є. Зазвичай вони ловлять видобуток на поверхні води, але іноді неглибоко пірнають.

Go-IT UA

Сніговий буревісник

snezhnyj-burevestnik
Сніговий буревісник

Снігові буревісники – білі птахи з чорними дзьобами та очима. Вони розміром з голуба, і, можливо, найкрасивіші з усіх антарктичних птахів. Довжина тіла становить 30-40 см, розмах крил – 75-95 см, а вага – 240-460 г.

Вони харчуються в основному крілем і завжди повинні бути поруч із морем, щоб мати доступ до харчування. Вони зустрічаються вздовж узбережжя Антарктиди, і, як відомо, гніздяться далеко в глибині континенту (до 325 км від берега), у горах, що виступають над навколишніми льодами.

Мандрівний альбатрос

stranstvujushhij-albatros
Мандрівний альбатрос

Мандрівний альбатрос – птах із найдовшим розмахом крил (від 3,1 до 3,5 м). Цей птах може здійснювати тривалі польоти протягом 10-20 днів на відстань до 10000 км, використовуючи ледве більше енергії, ніж коли сидить на гнізді.

Go-IT UA

Середня вага становить від 5,9 до 12,7 кг, самці приблизно на 20% важчі, ніж самки. Довжина тіла варіюється від 107 до 135 см.

Основу раціону становить риба, кальмари та ракоподібні. Птах полює вночі на поверхні води або неглибоко занурюючись. Мандрівні альбатросів слідують за човнами і судами будь-якого типу, де скидається їжа. Особливо це стосується рибальських суден, що викидають за борт відходи риби.

Південнополярний поморник

juzhnopoljarnyj-pomornik
Південнополярний поморник

Південнополярний поморник – птах досить великого розміру. Середня вага самців 900-1600 г, і вони, як правило, трохи менші і легші, ніж самки. Середня довжина: 50-55 см, а розмах крил 130-140 см. Вони гніздяться у континентальній Антарктиді та розмножуються далеко на півдні. Ці птахи були зареєстровані на Південному полюсі.

Go-IT UA

Вони харчуються в основному рибою і крилем, хоча яйця пінгвінів, пташенята і падаль можуть бути також включені в раціон, залежно від довкілля. Південнополярні поморники помітили за крадіжкою риби в інших видів птахів.

Південний гігантський буревісник

juzhnyj-giganskij-burevestnik
Південний гігантський буревісник

Південний гігантський буревісник – хижий птах із сімейства буревісникових. Їхня вага становить 5 кг, а довжина тіла – 87 см. Розмах крил варіюється в межах від 180 до 205 см.

Раціон харчування складається з мертвих туш тюленів і пінгвінів, падали, кальмарів, криля, ракоподібних і відходів з суден або рибальських човнів.

Go-IT UA

Найчастіше ці птахи зустрічаються на антарктичних та субантарктичних островах. Вони гніздяться на відкритому ґрунті, на Фолклендських островах.

Нелітаючі

Імператорський пінгвін

імператорський-пінгвін
Імператорський пінгвін

Імператорські пінгвіни є найбільшими пінгвінами у світі, із середньою вагою близько 30 кг, (але можуть досягати і 40 кг), і зростом 1,15 м. У самців і самок схоже забарвлення та розміри тіла. Спина та голова чорні, живіт білий, груди блідо-жовті, в області вух є плями яскраво-жовтого кольору. Як і всі пінгвіни, вони безкрилі, з обтічним тілом, і крилами сплющеними в ласти для морського середовища проживання.

Його раціон складається в основному з риби, але також може включати ракоподібних та головоногих молюсків. Під час полювання ці птахи можуть залишатися під водою до 18 хвилин і занурюватися на глибину 535 м. Він має для цього деякі адаптації, включаючи незвичайно структурований гемоглобін, тверді кістки і можливість зниження метаболізму.

Go-IT UA

Імператорський пінгвін гніздиться у холодному середовищі. Вид адаптувався декількома способами для протидії втрати тепла: пір’я забезпечують 80-90% ізоляції, і він має шар підшкірного жиру, який досягає 3 см завтовшки; пуховий підшерсток, у поєднанні з оперенням, грає вирішальну роль збереженні тепла птиці; процес чищення пір’я має життєво важливе значення у забезпеченні ізоляції та у підтримці оперення жирним, і водовідштовхуючим.

Королівський пінгвін

королевскій-пінгвін
Королівський пінгвін

Королівський пінгвін є другим, за величиною, видом пінгвінів після імператорських. Зростання становить від 70 до 100 см, а вага – від 9,3 до 18 кг. Самці трохи більші за самок. Оперення королівських пінгвінів набагато яскравіше, ніж у їхнього близького родича імператорського вигляду, проте в іншому схоже.

Королівські пінгвіни їдять дрібну рибу та кальмарів. Вони можуть занурюватися на глибину 100 м, але також було помічено на глибині понад 300 м. Риба становить 80-100% їх раціону, крім зимових місяців року.

Go-IT UA

Королівські пінгвіни розмножуються на субантарктичних островах, у північних районах Антарктиди, а також на Вогняній Землі, Фолклендських островах та інших островах із помірним кліматом.

Субантарктичний пінгвін

subantarkticheskie-pingviny
Субантарктичний пінгвін

Субантарктичний пінгвін, також відомий як папуанський пінгвін. Він легко розпізнається по широкій білій смузі, що проходить по верхній частині голови та його яскравому оранжево-червоному дзьобу. У цього виду бліді перетинчасті лапи, і досить довгий хвіст – найвидатніший серед усіх пінгвінів.

Папуанський пінгвін досягає зростання від 51 до 90 см, що робить їх третім за величиною видом пінгвінів після двох гігантських видів: імператорських і королівських пінгвінів. Самці мають максимальну вагу близько 8,5 кг, безпосередньо перед линянням, а мінімальну вагу близько 4,9 кг, перед спарюванням. У самок вага коливається від 4,5 до 8,2 кг. Цей вид є найшвидшим під водою, розвиваючи швидкість до 36 км/год. Вони добре пристосовані до дуже серйозних кліматичних умов.

Go-IT UA

Субантарктичні пінгвіни харчуються переважно ракоподібними, а риба становить лише близько 15% раціону.

Інші тварини

Антарктичний криль

Антарктичеський-Кріл
Антарктичний криль

Антарктичний криль – це представник загону еуфаузій, поширений в антарктичних водах Південного океану. Це невелике ракоподібне, яке мешкає у великих групах, іноді досягаючи густини 10000-30000 окремих особин на один кубічний метр. Криль живиться фітопланктоном. Він виростає в довжину 6 см, важить до 2 г і може жити близько шести років. Криль є одним із ключових видів в екосистемі Антарктиди і, з точки зору біомаси, ймовірно, найбільш поширеним видом тварин на планеті (близько 500 млн. тонн, що відповідає 300-400 трильйона особин).

Belgica antarctica

belgica-antarctica
Belgica antarctica

Belgica antarctica – латинська назва єдиного виду комах, що не літають, ендемічних для Антарктиди. Його довжина складає 2-6 мм.

Go-IT UA

Ця комаха має чорне забарвлення, завдяки якому здатне поглинати тепло для виживання. Воно також може пристосовуватися до зміни солоності та рН та виживати без кисню протягом 2-4 тижнів. При температурі нижче – 15°C, Belgica antarctica гине.