дешева їжа
Екологічні проблеми України та Світу - глобальні проблеми сучасностіLeave a Comment on Що таке дешева їжа?

Що таке дешева їжа?

Останнім часом «органічні овочі», еко-продукти, біо-продукти, стають все більш затребуваними серед людей, що піклуються про своє здоров’я, і ​​для цього є серйозна підстава.

В останні десятиліття чисельність населення планети стрімко зростає, що вимагає все більшої кількості ресурсів, в тому числі і харчових. Щоб прогодувати таку кількість жителів планети Земля, вчені взяли курс на різку інтенсифікацію сільського господарства. Хіміки розробили речовини, що дозволяють максимально захистити врожай від всіляких несприятливих факторів і зберегти його на прямому шляху до споживача, вчені-генетики б’ються над збільшенням урожайності рослин і тривалим збереженням ними товарних властивостей, агрономи шукають нові методи вирощування овочів і фруктів.

Так, потрібно нагодувати всіх бажаючих, потрібно багато різноманітної дешевої їжі. Хімічна промисловість зробила колосальний прогрес: у виробництві добрив, боротьбі з бур’янистої рослинністю, шкідниками і хворобами рослин тощо. Зараз вже не потрібно виполювати бур’яни вручну або збирати шкідників, можна просто все обробити відповідними хімікатами, і проблема вирішена. А якщо рослині не вистачає якогось поживної речовини, тоді і тут, як в старій рекламі – просто додай води …

Сучасні аграрні технології дозволяють вирощувати овочі і зовсім без землі, за принципом гідро- або аеропоніки, до того ж це дозволяє на малих площах вирощувати величезну кількість продукції. Проблема шкідників і захворювань рослин, що передаються через грунт, вирішується сама собою.

Трудовитрати на догляд за такими рослинами зводиться до мінімуму. За допомогою комп’ютера для рослин готуються хімічні «поживні» суміші, комп’ютер ж і контролює необхідну кратність поливу і мікроклімат в теплиці. Величезний тепличний комплекс можуть обслуговувати лише кілька людей. Відповідно, вирощена продукція стає дешевше і доступніше для будь-якого покупця. Мета нагодувати всіх бажаючих досягнута.

Але, на жаль, і смак промислових овочів, і їх біологічна цінність також стають «дешевше». У тому випадку, якщо ви з цим не згодні, значить, ви забули смак «справжніх» овочів і фруктів.

Можна зі стовідсотковою точністю змішати в пробірці всі елементи містяться, скажімо в огірках або салаті, ідеально витримати їх співвідношення і кількість, але ніколи ця суміш не буде рівнозначна за своєю цінністю вирощеному на землі і під сонцем огірку або салату.

З ГМО питання ще більш спірне. День у день ми поїдаємо чужу ДНК, ми їмо картопля – і з’їдаємо гени картоплі, їмо моркву – і з’їдаємо гени моркви. На щастя ніхто з нас ще не мутував в полукартошку-напівлюдини. Але, коли поєднуються чужорідні гени, наприклад, для того щоб томати могли довго зберігатися, в їх геном впроваджують ген риби, невідомо які біологічні речовини може почати виробляти таку рослину, і вже тим більше, який вплив ці речовини можуть надати на організм людини. На це питання не можуть відповісти навіть вчені-генетики. Можливо, саме тому питання про користь чи шкоду генномодифікованих організмів досі залишається відкритим, і викликає безліч палких суперечок.

Все це, безумовно, благі наміри, але, як свідчить східна мудрість – благими намірами викладена дорога в пекло.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back To Top