Капібара – опис, харчування, поведінка, розмноження, фото та відео

Капібара, або водосвинка ( Hydrochaeris hydrochaeris ) – найбільший гризун у світі. Вона є членом роду водосвинки ( Hydrochoerus ), до якого належить ще один живий вид – мала водосвинка  (Hydrochoerus isthmius ) і два види, що вимерли. Близькими родичами капібари вважаються морські свинки та гірські свинки, і вона більш віддалено пов’язана з агуті, шиншилами та нутріями.

Опис та розміри

Капібари мають короткі кінцівки, що закінчуються частково перетинчастими пальцями. Передні кінцівки характеризуються наявністю чотирьох пальців, у той час як на задніх – по три пальці. На пальцях є короткі та потужні пазурі. На відміну від деяких гризунів капібара не має хвоста.

Водосвинка має широку голову з короткими округлими вухами, великою мордою і маленькими, широко розставленими ніздрями. Цей великий гризун покритий жорстким волоссям, довжиною від 30 до 120 мм. Забарвлення тварини коливається від темно-коричневого до червоного і від світло-коричневого до світло-жовтого. Волосся покриває потові залози, які унікальні для капібар. Ці тварини є єдиними гризунами, які мають потові залози у волоссі.

Hydrochaeris hyrochaeris в середньому важить від 35 до 65,5 кг і має довжину тіла до 1,35 м. Самці мають сальні залози на верхній частині морди, і ця особливість вказує на їх статеву зрілість. На череві самки знаходяться шість пар сосків. Геніталії обох статей заховані, тому складно визначити стать тварини. Різці самців зазвичай більші і ширші, ніж у самок того ж віку.

Тривалість життя

Тривалість життя у дикій природі становить від 7 до 10 років, і близько 12 років капібари живуть у неволі.

Середовище проживання та географічний ареал

Капібари зустрічаються тільки в районах, де вода легко доступна: затоплені луки є їх переважним середовищем , але також вони зустрічаються в заболочених районах і низовинних лісах, де є хороші пасовища, і вода доступна цілий рік. Проте ці гризуни займають цілу низку місць проживання, включаючи сухий ліс, чагарники і луки.

Загалом капібара поширена від Панами до північної частини Аргентини. Водосвинка займає територію площею від 10 до 15 гектарів залежно від району, великої кількості корму та відстані до джерела води.

Розмноження

Капібар стає статевозрілою, коли досягає маси тіла 30 кг, яка зазвичай збігається з віком 1,5 року. У самки, як правило, народжується від одного до восьми дитинчат. У капібар з Парагваю зазвичай з’являється на світ від одного до чотирьох дитинчат; це менше, ніж у водосвинок із інших регіонів. Спарювання зазвичай відбувається на початку сезону дощів, який починається приблизно у квітні чи травні. Якщо житла багаті на ресурси, капібари можуть розмножуватися більше одного разу на рік.

Вам може сподобатись:  Водокрас

Період гестації триває близько 120 днів, і народження потомства припадає на вересень-листопад. Дитинчата народжуються не в гнізді, як у деяких інших гризунів, а де-небудь в їхньому середовищі, де є укриття. У відкритих районах новонароджені водосвинки можуть стати жертвами хижих птахів, включаючи каракар та урубу, а також кайманів.

Дитинчата народжуються повністю покритими хутром, з відкритими очима та повним набором зубів. Вони харчуються материнським молоком протягом трьох-чотирьох місяців, але молоко не є основним джерелом їх поживних речовин. Трави – основний внесок у раціон капібар як для дорослих, так і для молодих особин.

живлення

Капібари – травоїдні тварини, які переважно харчуються водними рослинами, травою, очеретом, корою дерев, зерном, зеленим листям (в основному маніока), а також овочами, такими як сквош, та фруктами, включаючи банани та дині. Рослини, які споживаються влітку, вони не їдять взимку через зниження поживної цінності. Вони харчуються власними фекаліями.

Поведінка

Капібара в основному займає місце проживання, поблизу води. Їх можна знайти вздовж більшості річкових берегів, болотних угідь, водно-болотних угідь, лісових районів та колишніх русел. Поки є джерело води, капібари займатимуть цю область. Водосвинки використовують воду для пиття, купання та захисту від наземних хижаків . Вода їм необхідна, щоб знизити температуру тіла (їхні потові залози не здатні охолоджувати тіло через потовиділення). Бруд поблизу джерела води використовується як захист від зараження аскаридами.

Капібарам необхідні великі території для випасу та відпочинку. Під час сезону дощів водосвинки використовують всю площу свого середовища проживання. У сухий сезон, коли є брак ресурсів та продуктів харчування, вони живуть ближче до джерела води. Сухий сезон зазвичай призводить до скорочення популяції капібару через голод, підвищене хижацтво та хвороби.

Капібари можуть бігати, ходити та плавати. Незважаючи на те, що вони гризуни, це чудові плавці та дайвери. Молоді капібари, як правило, залишаються поза водою. Їхня поведінка припускає, що вони знають про небезпеку води і вважають за краще пастися на суші. Як правило, ці тварини переходять від пасовища до пасовища прямими доріжками, встановленими стадом.

Групи варіюються від однієї пари, до сім’ї, і навіть складних груп з великою кількістю дорослих (самців та самок), та їх дитинчат. Розмір груп змінюється протягом року; середній розмір 5,6 особин у сезон дощів, а посушливі місяці – 15,9 особин. Зазвичай є один домінуючий самець, кілька інших самців, їхнє потомство і кілька самок. Домінуючі самці можуть переслідувати інших самців і виявляти по відношенню до них агресію. Ці ж домінуючі самці ніколи не виявляють агресію із самками, молодими особинами або новонародженими дитинчатами. Молоді капібари грають і діють агресивно один до одного.

Вам може сподобатись:  Однодольні та дводольні рослини – характеристика класів та відмінність у будові

Маркування територій капібару є відповідальністю домінуючого самця. Він використовує сальні залози на морді і треться ними об кущі, стебла та рослини. Самки, молоді особини та підлеглі самці також використовують свої сальні залози, щоб мітити територію, але не роблять це так часто, як домінуючі самці. Сеча також використовується для позначення територій капібару. Маркування допомагає стаду запобігати появі інших груп водосвинок (групи, як правило, не змішуються) і допомагає групі залишатися в межах своєї власної території.

Вокалізації

Вокалізації капібару унікальні для гризунів. Коли хижак близький або наближається, вони видають гучний звук, який триватиме доти, доки хижак не піде або вся група не зайде у воду для захисту. Молоді або новонароджені капібари свистять, коли потребують своєї матері, і вони не припинять видавати цей звук, поки мати не повернеться. Дорослі самки також вокалізують під час пошуку дорослого самця. Так само самка не зупиниться, поки самець не прийде. Почуття задоволення виражається низьким звуком клацання, тоді як рохкання або муркотання розкриває їх покірний настрій. Самці стукають своїми зубами сердито, щоб показати їхній агресивний настрій.

Капібара, як домашня тварина

У деяких країнах вміст капібару, як домашніх тварин є незаконним, в той час як в інших потрібна спеціальна ліцензія та юридичний дозвіл. Крім високих витрат за утримання, їх стадний характер також заважає їм жити самотньо в неволі. Належна турбота включає:

Адекватне водопостачання

Повинна бути передбачена велика водойма розміром близько 3,5 метрів, оскільки вони напівводні і люблять плавати, а також занурюватися у воду протягом дня.

Правильне огородження

Це дуже швидкі та моторні тварини, які можуть пролазити навіть через незначні отвори. Тому необхідно забезпечити належну огорожу, щоб запобігти їх втечі.

Вам може сподобатись:  Вольфія - опис рослини

Територія

Ці великі тварини потребують достатнього простору для вільного пересування. Переконайтеся, що на території є сонячне місце, де вони можуть грітися, а також затінена область, яка захистить від перегрівання. Спеціальна лампа також може бути поміщена в їхні житлові приміщення в холодну пору, щоб капібари не мерзли.

живлення

Оскільки вони харчуються переважно травою, їм потрібний великий газон або поле з травою. Їм також мають бути забезпечені свіжі фрукти, овочі, сіно та зернові культури. Надання їм великої кількості гілок та паличок для жування допомагає гризунам сточувати зуби, запобігаючи різноманітним захворюванням.https://youtu.be/hch7uqDiyDc

Економічне значення для людей: позитивне

Капібари цінуються за своє якісне м’ясо та шкіру. М’ясо особливо популярне під час Великого посту, 40-денного періоду до Великодня, бо воно схвалено католицькою церквою як альтернативу яловичині чи свинині. (Ймовірно, напівводний спосіб життя капібар переконав ранніх священиків, що вони схожі на риб.) Щоб скоротити незаконне полювання, було запропоновано розводити капібар на фермі, і тварини були одомашнені досить легко, принаймні в невеликій кількості.

Економічне значення для людей: негативне

Капібари іноді приходять у сади чи ферми у пошуках їжі, включаючи дині, кабачки чи зернові культури. Також було висунуто припущення, що вони є переносниками деяких хвороб і можуть заражати худобу.

Роль в екосистемі

У багатьох частинах Південної Америки капібари є єдиними видами на пасовищах і можуть згубно впливати на рослинність у районі. Вони також мають взаємовигідні відносини з декількома видами птахів, які вибирають паразитичних комах з волосся капібар або йдуть за водосвинками, що пасуться, і їдять комах, які вилазять з трави. Крім того, вони є важливим видобутком для інших тварин.

Охоронний статус

Згідно з МСОП, капібари викликають найменше побоювання, і відповідно не перебувають під загрозою зникнення.