Джерела забруднення води – причини

Екологічні проблеми України та Світу - глобальні проблеми сучасностіLeave a Comment on Джерела забруднення води – причини

Джерела забруднення води – причини

Чиста вода без кольору і запаху – обов’язкова умова для нормальної життєдіяльності. Вихідна середа через первинних природних джерел (як втім і з централізованих магістралей) далека від ідеалу. Компенсувати дефіцит питної води допомагають професійні водоочисні установки. Їх комплектація визначається результатами лабораторних аналізів, які наочно демонструють поточні показники складу конкретно взятих проб.

Причин забруднення води багато. В першу чергу – це зміна її хімічного і фізичного станів, що відбуваються під впливом ряду патогенних факторів. Активна життєдіяльність біологічних «збудників спокою» також негативно впливає на якість споживаної рідини, позначаючись на здоров’я і самопочуття людини в цілому.

Природні джерела забруднення води

Поява в воді сторонніх часток і небажаних включень відбувається внаслідок різного роду природних явищ. До найбільш частих з них відносяться події, на результат яких практично неможливо, зокрема:

  • руйнування грунтовими водами шару гірських порід;
  • результати життєдіяльності біологічних організмів;
  • вулканічна активність з подальшим викидом попелу в атмосферу.

До природних забруднювачів експерти також відносять природні катастрофи на кшталт ураганів, повеней і землетрусів. При їх безпосередній участі в воду потрапляє сміття, який в процесі розкладання насичує рідину шкідливими речовинами.

Антропогенні джерела забруднення води

Головною причиною їх появи є людський фактор. Інтенсивний розвиток сільського господарства, різних галузей промисловості, активне зростання населення – все це робить негативний вплив на якість води з первинних природних джерел.

Стічні води, що утворилися внаслідок виробничої діяльності та побутових потреб, часто скидаються прямо в водойми, минаючи стадію залишкової водопідготовки . В результаті склад води терпить кардинальні зміни. Підсумок – малопридатна для подальшого використання вода, яка потребує професійного очищення перед застосуванням.

Всі антропогенні джерела забруднення поділяються на дві умовні підгрупи:

первинну (якість вихідної середовища погіршується через надходження в неї забруднюючих речовин);
вторинну (надмірна концентрація сторонніх домішок обумовлена порушенням екологічної рівноваги).

Вам може сподобатись:  Що таке екологічна безпека?

До джерел першої підгрупи можна віднести річковий транспорт, водне транспортування лісу, а також стічні води побутових, промислових і тваринницьких комплексів. В другу підгрупу входять тверді стоки з земель, які втратили родючий шар, глобальне перенесення руху водних каналів, перевищена концентрація викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Основні категорії забруднюючих воду джерел

Фахівці поєднали перераховані вище джерела забруднення води, об’єднавши їх в три масштабні категорії. Розглянемо кожну з них детальніше.

Населені пункти

Навіть в самих сучасних мегаполісах їх населенню нікуди не дітися від великої кількості каналізаційних стоків. За сучасними мірками саме вони є основною причиною забруднення розташованих поблизу підземних свердловин і відкритих водойм.

За статистикою, кожна доросла людина щодня потребує кількох десятках (а то і сотні) літрів води для пиття, приготування їжі, гігієнічних процедур, побутових потреб. Вся відпрацьована таким чином рідина надходить в каналізацію, звідки потрапляє назад в річки і озера.

об’єкти промисловості

Великі заводи і підприємства щодня викидають у водойми десятки тисяч літрів стічних відходів. Саме вони є основними споживачами і забруднювачами води. Особливо яскраво така тенденція спостерігається в містах з великою щільністю машинобудівних, металургійних і нафтопереробних компаній.

Сільське господарство

Частина води, що використовується для зрошення полів, повертається в первинні природні джерела з осілими в ній частинками добрив. Тваринницькі ферми і птахофабрики використовують воду не тільки для наповнення поїлок, але і для ряду інших потреб. Наприклад, в виробничих цехах, для заготівлі комбікорми, а також підтримки чистоти в стійлах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back To Top