Цікавою особливістю Чорного моря є те, що у ньому на глибинах понад 150 м майже немає життя. Справа в тому, що вода нижче цієї позначки насичена сірководнем, який робить її непридатною для морських мешканців. Однак у поверхневих водах Чорного моря налічується близько 193 різних видів риб.
Барабулька
Ця риба відноситься до промислових видів . Довжина її тіла коливається від 20 до 40 см. Примітною рисою барабульок є вусики на нижній щелепі. З їхньою допомогою вони «обмацують» поверхню морського дна у пошуках тваринної їжі. Їдять барабульки дрібних донних безхребетних .
Ці риби мають червоно-рожеве забарвлення, проте колір може змінюватися з часом. Відразу після вилову барабулька червоніє, проте потім стає блідою. Риба відома під другою назвою – звичайна султанка. Барабулька вважається делікатесом. Особливо їх цінували у Античності. Вважається, що у Римі за барабульку давали стільки ж срібла, скільки важить ця риба.
Бичок
Мешкає у прибережних водах поблизу дна. У більшості видів бичків тіло вкрите лускою. Свою назву ці риби отримали через свою голову. Вона дуже широка, а очі посаджені дуже близько одне до одного. У бичків два плавці на спині, а на череві розташована особлива присоска. З її допомогою вони можуть прикріплюватися до каміння на дні. Це дозволяє утриматися у звичному районі проживання навіть під час сильного шторму.
У Чорному морі налічується 31 вид бичків. Їх ділять на групу солонуватих та групу морських бичків. Перші можуть витримувати значні коливання солоності води, тому вони зустрічаються і в прісноводних річках. Вони мешкали у Чорному морі ще тоді, коли воно було з’єднане з Каспійським морем. А морські бички стали з’являтися в Чорному морі відносно недавно, вони переселяються сюди з Середземного моря (раніше ці дві водоймища були розділені). Маса одного бичка може становити від 100 до 200 грамів.
Зеленушка
Свою назву ця риба одержала за зелену луску, на якій, однак, є коричневі плями. Зеленушка також називають губаном, так як він має особливу форму губ – вони сильно випнуті вперед. Довжина риби може становити від 10 до 44 см. З погляду промислу великого значення губан немає.
Зеленушка харчується молюсками та хробаками. Примітно, що під час нересту самка відкладає близько 50 000 ікринок. Ікра відкладається в ущелини скель.
Морський песик
Довжина тіла цих мініатюрних риб становить близько 13 см, хоча в деяких особин вона сягає 23 см. Харчуються морські собачки водоростями. Часом у їхніх шлунках виявляють і тваринну їжу (крабів та молюсків), але це радше рідкісний виняток, ніж правило. Спина і боки собачки мають зелене забарвлення, а ось черево у неї жовте.
Нерест песика займає три місяці, з квітня до червня. Після відкладання ікри самець чергує поруч із нею протягом 20 днів, не допускаючи до ікринок охочих поласувати цією стравою.
Морський собака
Скажімо відразу, що морський песик і морський собака – це дві зовсім різні риби. Морський собака відомий також як катран або звичайна колюча акула. Зустрічається вона лише біля узбережжя Чорного моря. Це одна з найпоширеніших акул у Світовому океані. Довжина особи може досягати 160 см, хоча зазвичай самці мають розміри 60-90 см, а самки – 75-105 см. Форма тіла допомагає катранам розвивати дуже високу швидкість плавання.
Харчуються морські собаки медузами, скумбрією, креветками, лососями та іншими мешканцями моря. У свою чергу катран є обідом для інших акул, дельфінів і навіть чайок, які можуть виловити молоду акулу і скинути її на камені, після чого починають їсти загиблу рибу. Для людини катрани безпечні.
Колючі акули розмножуються не через метання ікри, а за допомогою яйцеживородіння. Це означає, що яйце розвивається всередині самки, там же дитинчата вилуплюються, після чого виходять назовні.
Морський півень
Ця риба відрізняється особливими плавцями, які стирчать у неї, немов крила у птаха чи комахи. Середня довжина тіла становить 50-60 см, хоча зустрічаються особини з розміром 1 м. Маса одного півня сягає 5,5 кг.
Як не дивно, морський півень уміє трохи літати! Він може з величезною силою вистрибнути з води, після чого за рахунок крил пролетіти над водою близько 20 м. При цьому політ займає близько 3 секунд, а швидкість риби становить 40 км/год.
Важливо, що ловити морського півня не можна, адже він занесений до Червоної книги. Його м’ясо на смак дуже схоже на куряче і вважається делікатесом. Сам морський півень харчується барабулькою, крабами і молюсками.
Риба-голка
Ця риба справді мають специфічну форму. Вона дуже тонка, як змія чи голка, а її ніс дуже загострений. У риби-голки немає ні луски, ні плавців. Лише на хвості у неї є невеликий виріст, схожий на пензлик. Доросла особина встигає вирости до 17-19 см, а її маса може становити 700 грам.
Спина у риби-голки зазвичай темніша, ніж черево. На тілі можна побачити смуги.
Харчується ця риба планктоном, проте іноді у її раціоні з’являються дрібні ракоподібні. Риба-голка не відрізняється високою швидкістю, тому більшу частину життя вона проводить у підводних чагарниках, де можна легко сховатися від хижаків.
Цікаво протікає нерест риб-голок. Самки відкладають ікру в особливу порожнину (висновкову камеру), яка знаходиться в хвості самця. При цьому самець може прийняти ікру відразу від кількох самок. Після розвитку дитинчат камера відокремлюється від самця і руйнується, і маленькі риби-голки виходять назовні.
Морський коник
Форма морського ковзана нагадує шахову фігуру «кінь», через що риба і отримала таку назву. У Чорному морі зустрічається кілька видів морських ковзанів, розміри яких коливаються від 2 до 30 см. Форма ковзанів не дозволяє їм швидко пересуватися у воді, але їм це і не потрібно. За допомогою хвоста вони прикріплюються до рослин, після чого змінюють забарвлення, зливаючись із ними. Це дозволяє захиститись від хижаків.
При цьому морські ковзани є хижаками. Вони харчуються креветками та рачками. Ковзани просто втягують за допомогою рота, що нагадує піпетку воду, коли поряд з ними пропливає видобуток.
Морські ковзани є далекими родичами риби-голки, тому розмножуються подібним чином. Самка відкладає ікру в тіло самця. Ця риба вважається особливим делікатесом, хоча багато видів і занесені до Червоної книги. У деяких елітних ресторанах страва з морського коника коштує 800 доларів.
Ставрида
Довжина тіла цих риб може становити від 22 до 80 см. Вони харчуються планктоном та деякими дрібними хребетними, що мешкають на морському дні. Маса особини становить 300 грам.
Ставрида веде стадний спосіб життя, тому її вилов зручно вести у промислових масштабах. Рибу використовують у харчовій промисловості для виготовлення закусок та снеків, а також консервів. У її м’ясі немає дрібних кісток, зате багато вітамінів та корисних мікроелементів. Ласуватись ставридою люблять не лише люди, а й дельфіни.
Хамса
Друга назва цієї промислової риби – європейський анчоус. Довжина дорослої особини не перевищує 20 см. Черево у хамси біле, а спина має зелене забарвлення. Переміщуються хамси у складі великих одвірків на глибині 40-70 м. При цьому такі одвірки супроводжують дельфіни, які із задоволенням перекушують цією рибкою.
Окремо виділяють азовську та чорноморську хамсу. Перша дрібніша, і літо вона проводить в Азовському морі. Тут відбувається нерест та зростання мальків. Далі косяки на зиму в Чорне море, причому одна з найбільших зимувальних ям розташована поблизу Новоросійська.
Морський окунь
Хоча зовні морські окуні схожі на річкових окунів, насправді ці дві риби відносяться не просто до різних видів, а й навіть до різних загонів риб. Рибалки називають окуня бобирем або рижиком. І справді, він має яскраве помаранчеве забарвлення. Плавці морських окунів містять отруйні залози, схожі на голки. Людина у разі уколу виникає невелике, але хворобливе запалення.
Морський окунь дуже ненажерливий. Харчується він рачками, молюсками планктоном та багатьма іншими морськими мешканцями. Більше того, були відмічені випадки канібалізму. Іноді окунь може навіть з’їсти ікру, яку він сам і відклав! Ще одна особливість окуня полягає в тому, що спочатку всі народжуються самками, проте приблизно через два роки починають міняти свою стать на чоловічій.
Скумбрія
Ця риба є володаркою тонкого тіла із середньою довжиною близько 30 см, хоча вченим вдавалося знаходити екземпляри розміром до 64 см. Харчується скумбрія планктоном, хоча дорослі особини можуть додати до свого раціону кальмарів та інших риб.
Скумбрія цінується в рибальстві, оскільки в м’ясі міститься 16,5% жиру, а також вітамін В12. При цьому вона смачна та не має дрібних кісток.
Білуга
Найбільшою рибою у чорноморському басейні є білуга. Маса одного екземпляра може становити 1500 кг, а довжина особини доходить до 4,2 м. Мешкає білуга на північному заході Чорного моря, а під час нересту риба піднімається за прісноводними річками, зокрема, Дніпра. У минулому були відзначені випадки, коли чорноморські білуги виловлювалися рибалками у Києві чи навіть у Гомелі. Сьогодні ж риба чисто фізично не може запливти у Дніпрі далі за Каховську ГЕС.
Населення чорноморської білуги знаходиться майже на межі знищення. Для порятунку білуги її спеціально розводять у неволі, після чого випускають у море. З 2000 р. промисел білуги у Росії заборонено. Важливо відзначити, що білуга відноситься до осетрових. Вона кидає чорну ікру, яка є особливо дорогим делікатесом.
Європейський звіздар
Очі цієї риби розташовані нагорі голови, через що складається враження, що вона весь час дивиться вгору і вважає зірки. Розмір тіла становить 20-35 см. Має коричневе забарвлення.
Зірочот – це риба, що становить небезпеку для любителів чорноморських курортів. Вона любить закопуватися в морський ґрунт, при цьому видно лише її очі. Тому її легко не помітити та наступити на неї. На тілі зоречета є кілька отруйних залоз-голок. При уколі отрута потрапляє у кров і викликає важке отруєння. Потерпілому потрібно надати спеціалізовану лікарську допомогу у найкоротші терміни. Також рекомендується не заходити у воду з голими ногами, а використовувати спеціальне гумове взуття.