В Україні вже відоме поняття екологічний туризм, але ще не так широко відомий тренд екологічного, або органічного сільського господарства, який розширюється в Європі.
Продукт згідно європейського законодавства може бути позначений як «органічний» лише в тому безпосередньому випадку, якщо не менше 95% його інгредієнтів є органічними. Термін «органічний» (також як і «біологічний») охороняється законом. Щоб показати споживачу, що продукт виготовлений згідно органічних стандартів, в європейських державах були розроблені спеціальні символи. Є і загальна європейська органічна мітка – зелений листок з зірками. Ця етикетка означає, що продукт виготовлений в стійкій системі культивування і не менше 95% його інгредієнтів є органічними. Для більшої прозорості, на етикетці вказується і кодовий номер контрольного органу.
Органічні продукти виробляються з повагою до довкілля, людям і тваринам. Наприклад, тварини мають більше особистого простору в стайні, можуть вийти на відкрите повітря і не отримують профілактичні антибіотики.
Виробництво традиційних і органічних продуктів харчування повинно бути строго розділене. Всього близько 50 штучних добавок дозволені для використання в екологічній промисловості. Для порівняння, в традиційній харчової промисловості число дозволених добавок перевалює за 600. До речі, штучні добавки можуть використовуватися в органічній промисловості тільки в тому випадку, якщо це технологічно необхідно. Наприклад, при виробництві органічної вина дозволено вживання сульфітів. Опромінення і генетична модифікація заборонені взагалі.
До речі, для виробництва «звичайних» продуктів харчування в державах ЄС і розвинених країнах також існують директивні принципи. Всі харчові добавки були протестовані на токсичність і безпеку. Для кожного хімічного препарату, що використовується для захисту рослин, визначено максимально допустимий залишковий ліміт, тобто, залишки препарату, які можна виявити в зібраному врожаї. Він встановлюється значно нижче, ніж допустимо для здоров’я, з тим, щоб населення не отримало занадто багато «хімії».
Кілька фактів про штучні добрива
Застосування штучних добрив абсолютно заборонено в органічному господарстві. Це – одне з основоположних відмінностей органічного фермерства від традиційного.
Штучні добрива однозначно гірше для навколишнього середовища, ніж органічні. Так, штучні добрива дійсно спрацьовують дуже швидко. Вони дають рослині досить мінералів для того, щоб ті росли майже на голому камінні. Але цих мінералів все ж недостатньо, тому моно-культури забирають необхідні для їх росту інші мінерали з грунту. В результаті, грунт стає бідною.
Крім того, штучні добрива настільки солоні, що вбивають бактерії. Це відбувається не тільки в рослинах, але також і в грунті. Таким чином, середа грунту змінюється. В результаті зубожіння грунту, поживна цінність харчових рослин знижується, тобто вони містять все менше мінералів, вітамінів і біоактивних речовин. До того ж, штучні добрива сприяють виникненню бур’янів і комах, стійких до гербіцидів і пестицидів.
Фармацевтична компанія Ciba Geigy порівняла кількість вітамінів і мінералів в 1985, 1996 і 2002 роках і прийшла до шокуючих висновків. Наприклад, вітаміну С в яблуках в 1996 році було на 60% менше в порівнянні з 1985 роком, а в 2002 році його було вже на 80% менше. Кальцію в картоплі зразка 1996 року було на 70% менше, ніж в 1985 році, а в 2002 році цей показник знизився ще на 8%. Ще один приклад: вітамін В6 в бананах в 1996 році знизився на 92% в порівнянні з 1986 роком, в 2002 році його стала ще менше – всього лише 3% від кількості 1986 року.
Азот є основним інгредієнтом добрив. Виробництво 1 кг азоту вимагає 69 МДж енергії, це більше 2 кубічних метра газу. Підраховано, що виробництво штучних добрив, разом з виробництвом необхідного для цього азоту, викликає більш ніж 20% викидів вуглецевого газу в атмосферу.